Hlavní obsah

Hlavní tah z centra Bohumína do Záblatí je nově osvětlen

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní tah z centra Bohumína na Karvinsku vedoucí do městské části Záblatí je nově osvětlen. Do úspornějšího veřejného osvětlení město investovalo 2,3 milionu korun.

Článek

V lokalitě dělníci instalovali 80 lamp. „Důstojnější vzhled dostala i autobusová točna s kapličkou a poštou. Zmizel také nevzhledný sloup nízkého napětí a náměstíčko osvítila trojramenná lampa,“ uvedla mluvčí radnice Jana Končítková. Připomněla, že město v posledních letech hradí ze svého rozpočtu plošné výměny starých lamp za moderní, energeticky úsporné. Práce navazují na investice energetické společnosti ČEZ, která v Bohumíně postupně mění vysloužilé sloupy nízkého napětí.

„Loni jsme instalovali 80 nových lamp v městské části Skřečoň, letos přišlo na řadu Záblatí, především jeho páteřní Bezručova ulice a přilehlé ulice Sokolská, Na Pískách, Anenská a Rybničná,“ uvedl Roman Pak z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice. Další etapa výměny v Záblatí je naplánována na podzim.

Při projektování nového osvětlení v Záblatí našli pracovníci radnice sloup, který ČEZ do výměny nezahrnul. Stál přímo před kapličkou a kazil výhled na dominantu náměstíčka. „Dohodli jsme se proto, že ho odstraníme. Elektrické vedení jsme umístili do země, čímž celý prostor získal na větší důstojnosti. Točnu jsme navíc nasvítili novou trojramennou LED lampou a světlem umístěným na fasádě pošty,“ uvedl Pak. Zvelebení prostoru vyšlo město na 350.000 korun.

Město podle mluvčí kromě výměny starého sodíkového osvětlení hledá i nová místa pro umístěni lamp. Loni vyhovělo přáním motoristů, kteří požadovali bezpečnějším příjezd k bohumínskému akvacentru a sportovní hale směrem od dálničního přivaděče. U frekventované odbočky, která byla po setmění zahalena do tmy, bylo umístěno šest LED lamp. Do projektu radnice vložila 600.000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované