Hlavní obsah

Janáčkova filharmonie Ostrava vystoupí hned dvakrát společně s kapelou Tata Bojs

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Janáčkova filharmonie Ostrava vystoupí hned dvakrát v Aule Gong v Ostravě společně s kapelou Tata Bojs. Koncert se vinou epidemie dva roky odkládal. Uskuteční se 8. a 9. prosince.

Článek

Na první z koncertů platí vstupenky i z odložených vystoupení z roku 2020 a 2021. ČTK to dnes řekla mluvčí orchestru Andrea Vojkovská.

Ostravský orchestr se spolupráci s umělci z oboru populární hudby věnuje dlouhodobě. Vystupovala už například s Jaromírem Nohavicou, Tomášem Klusem či nedávno s dvojicí Štěpán Kozub a Jiří Krhut. „Bezmála deset let se věnujeme těmto koncertům, a myslím si, že poměrně úspěšně. Každý rok nabídneme čtyři, vždy se snažíme o to, aby to byly projekty originální a autorské,“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla.

Dodal, že v případě Tata Bojs chtěli vystoupit už před dvěma lety na podzim a druhý pokus naplánovali na loňské jaro. „Tehdejší covidová situace nám ale vystoupení neumožnila a odsunula ho až na tento týden. Na koncert s kapelou, která je u nás pojmem, se těší nejen orchestr, ale spolu s ním i téměř tři tisíce posluchačů, kteří si zakoupili vstupenky,“ řekl.

Skupina Tata Bojs koncertuje již bezmála čtvrt století, svůj první koncert odehrála v roce 1988. Do širšího povědomí vstoupila se svým albem Futuretro z roku 2000, které se v anketě hudebních kritiků a odborníků stalo na konci nulté dekády albem desetiletí. Tata Bojs jsou držiteli deseti Andělů – výročních cen, které každoročně uděluje Akademie populární hudby.

Z jejich produkce na společném koncertě zazní například Filmařská, Usínací, Radioamatér, Zvony, Toreadorská otázka nebo Pěšáci. Všechny skladby budou v originálních aranžích, vše pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera.

„Byl to takový delší proces při výběru písniček pro koncerty s Janáčkovou filharmonií, základ jsme měli z roku 2017, kdy jsme poprvé hráli s orchestrem, a teď jsme k nim přidali ještě pár písní z naší aktuální desky Jedna nula,“ řekla řekl frontman Tata Bojs Milan Cais. Návštěvníkům koncertu společně s filharmonií nabídnou pestrý výběr z dosavadní tvorby. „Těšíme se na to, protože v Ostravě jsme se vždycky potkávali se skvělým a hodně empatickým publikem. Tomu teď zahrajeme naše největší hitovky v úpravách pro symfonický orchestr. Jsou to naše poslední dva koncerty roku 2022 a zároveň úplně poslední s klávesistou Jurou Hradilem, který nás k Novému roku opouští,“ doplnil.

Reklama

Doporučované