Hlavní obsah

Janáčkova filharmonie Ostrava zahraje k poctě Davida Stypky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO) připravila na příští týden dva koncerty k poctě hudebníka Davida Stypky, který zemřel v lednu před dvěma lety.

Článek

V ostravské multifunkční aule Gong zazní jeho písně v podání blízkých přátel a kolegů. Oba koncerty jsou vyprodané. ČTK to dnes za filharmonii řekla Andrea Vojkovská.

Koncert je součástí programu cyklu G, v němž filharmonie propojuje symfonickou hudbu s jinými žánry a prostor v něm dostávají původní autorské projekty. „Pod taktovkou Stanislava Vavřínka vystoupí spolu s orchestrem Janáčkovy filharmonie kapela Bandjeez, zpěvačky Ewa Farna a Kateřina Marie Tichá a také zpěvák Mirai Navrátil,“ uvedla Vojkovská.

David Stypka byl rodák z Dobré na Frýdecko-Místecku. Zpěvák, kytarista a textař byl známý svým vystupováním s kapelou Bandjeez, která vznikla v roce 2011. Debutové album nazvané Čaruj kapela vydala v roce 2014. Stypka následně získal řadu hudebních ocenění, včetně cen Anděl nebo regionálních kulturních Cen Jantar. Stypka zemřel v jednačtyřiceti letech 10. ledna 2021. Podlehl dlouhodobé nemoci, kterou zkomplikovalo onemocnění covid-19.

„Davida Stypku vnímám jako bytostného ryzího umělce. Koncert je poctou jemu a jeho tvorbě, která nám zůstává dál. Věřím, že je to podobné jako u odkazu skladatelů, kteří jsou pro nás denním chlebem, i když je zde forma sdělení trochu odlišná. David Stypka bezpochyby patřil k nejzásadnějším českým umělcům posledního desetiletí,“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla. Koncerty se uskuteční 10. a 11. ledna od 18:00.

Reklama

Doporučované