Hlavní obsah

Krnovská charita hledá koledníky pro tradiční Tříkrálovou sbírku

Foto: web trikralovasbirka.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Krnovská charita hledá koledníky pro tradiční lednovou Tříkrálovou sbírku. S nedostatkem dobrovolníků se organizátoři potýkají několik posledních let. Sbírka se uskuteční od 1. do 16. ledna.

Článek

„Charita Krnov se připravuje na Tříkrálovou sbírku. Její kolektiv pevně věří, že koledování nebude epidemiologickou situací ohroženo. Pracovníci charity pečlivě připravili plastové pokladničky a jejich zapečetění se minulý týden uskutečnilo v jednadvaceti obcích a městech na Krnovsku, kde již čekají na své kolednické skupinky,“ uvedla mluvčí města Dita Círová.

V obcích se na koledování malí koledníci již těší, jen v Krnově je velmi obtížné kolednické skupinky svolat, scházejí totiž dobrovolníci. „V Krnově se s nedostatkem koledníků potýkáme již pár let a o to více je nám pak líto, když lidé volají a sdělují, že jejich domácnost nenavštívili Tři králové, kteří přinášejí požehnání,“ řekla ředitelka Charity Krnov Monika Dudová. Zájemci o pomoc s koledováním v Krnově mohou kontaktovat Charitu Krnov na telefonním čísle 603 786 166.

Tříkrálová sbírka je největší sbírkovou akcí v Česku. Koledníci tradičně vyrážejí do ulic v prvních dvou týdnech nového roku. Loni se na území Moravskoslezské kraje a na Jesenicku vybralo zhruba 20,5 milionu korun a výtěžek ze sbírky byl rekordní. Letos poklesl téměř o polovinu. Kvůli koronavirové pandemii ale nemohli koledníci jako obvykle obcházet domácnosti. Sbírka se tak nakonec uskutečnila s pomocí virtuální pokladničky i tisíce statických kasiček umístěných v obchodech, lékárnách nebo na obecních úřadech.

V celostátním měřítku dárci loni podpořili Tříkrálovou sbírku celkovou částkou přes 80,3 milionu korun. Výnos letošní sbírky byl přibližně o 50 milionů korun nižší.

Reklama

Doporučované