Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava zpoplatňuje parkování ve svém areálu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městská nemocnice Ostrava od úterý 19. dubna zpoplatní parkování ve svém areálu, kde nechala instalovat vjezdový a parkovací systém. Důvodem změn je snaha o zvýšení bezpečnosti, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Článek

„Ke změně přistupujeme primárně z důvodu zvýšení bezpečnosti v areálu nemocnice. Musí být bezproblémově průjezdný kvůli sanitkám, které s pacienty spěchají na urgentní příjem. Problémy neukáznění řidiči způsobují také dopravní obsluze nemocnice nebo zásobování. Ceny za parkování jsme nastavili tak, aby byly srovnatelné s okolními nemocnicemi a zároveň areál nebyl využíván k dlouhodobému stání,“ uvedl technický náměstek ředitele Petr Hýža.

Připomněl, že parkování v areálu nemocnice i jejím okolí je v posledních měsících složité. Na místě původního parkoviště před hlavním vstupem do nemocnice totiž vzniká parkovací dům, a míst k parkování je tak nedostatek. „Vyzýváme proto znovu veřejnost, aby využívala náhradní parkovací plochu u Galerie Plato,“ doplnil Hýža. Parkovací dům by měl počet míst zvýšit čtyřnásobně, nabídne 465 míst. Dostavěn má být v příštím roce. Město už dříve v souvislosti se stavbou vyzývalo návštěvníky nemocnice, aby po dobu výstavby omezili vjezd do lokality osobními vozy a volili raději městskou hromadnou dopravu. Jako alternativu lidem nabídlo právě možnost náhradního parkování u galerie Plato v Janáčkově ulici, která je od nemocnice vzdálená zhruba 600 metrů.

Nemocnice nyní nechala instalovat automatické závory na vrátnici z Hornopolní ulice, která slouží pro vjezd do areálu, a další mezi pavilonem P a stravovacím provozem pro výjezd vozidel. „Obě místa jsou opatřena dvěma automatickými závorami s výdejními a čtecími automaty na parkovací lístky pro pacienty a návštěvníky a magnetické vjezdové karty pro zaměstnance, přičemž pravá závora je určena pro osobní vozidla a levá pro sanitky, případně zásobování,“ upřesnila mluvčí. K úhradě poplatků slouží dvě automatické pokladny. Poplatek se dá uhradit hotově nebo od začátku května také kartou.

„Parkování motorových vozidel je povoleno pouze na vyznačených parkovacích místech. Pokud řidič vjede do areálu a nenajde volné místo, je povinen z areálu nemocnice vyjet a zaparkovat mimo něj. V případě, že budou vozidla stát mimo vyznačená parkovací místa, bude tento dopravní přestupek řešen v souladu s platnými právními předpisy. Vyhrazená parkovací místa pro zaměstnance nemocnice jsou označena čísly, registračními značkami, případně sklopnou parkovací zábranou,“ doplnila mluvčí. Cena za parkování pro pacienty a návštěvníky nemocnice je do 30 minut zdarma, do dvou hodin stání 30 korun, za každou další započatou hodinu se zvýší o 30 korun. Pro handicapované bude vjezd do areálu nemocnice nadále zdarma. Přímo v areálu nemocnice je zhruba 250 parkovacích míst.

Reklama

Doporučované