Hlavní obsah

Ostravská univerzita otevřela studovnu Jacquese Rupnika

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Svůj knižní fond do ní vložil sám francouzský politolog a historik. Prostor vhodný nejen pro studium, ale také pro pořádání vzdělávacích, kulturních a společenských akcí se nachází v budově Univerzitní knihovny na Bráfově ulici.

Článek

Ve studovně je uloženo přes 1500 knih, které ze svého fondu Ostravské univerzitě Rupnik věnoval. „Rozloučit se s knihami není těžké, pokud člověk ví, že prožijí další a další životy, tedy tolik životů, kolik budou mít čtenářů. Snad jsem tímto trochu přispěl k vyplnění některých mezer ve fondu Ostravské univerzity,“ uvedl Rupnik. Univerzitě věnoval dokumenty v českém, slovenském, francouzském či anglickém jazyce z oblasti mezinárodních vztahů, politologie, historie nebo práva.

„Spojení Jacquese Rupnika a Ostravské univerzity si velmi cením. Osobnost profesora Rupnika ovlivnila svými myšlenkami zahraniční politiku naší země, ale i celé střední Evropy. Ostrava se tak bude moci prezentovat jako město, které se díky této světoznámé osobnosti symbolicky propojuje s myšlenkou jednotné a svobodné Evropy,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Prostory studovny budou také moci využívat studenti, čtenáři i veřejnost při vzdělávacích a kulturních akcích. „Ostravská univerzita vynaložila na stavební práce 1,35 milionu korun a na vybavení pak 850 tisíc korun, díky čemuž vybudovala příjemné moderní a designové zázemí. To vedle samotných studijních prostor představí i tvorbu Jacquese Rupnika a jeho myšlenky o jednotné Evropě,“ uvedla mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

Podle ředitelky Univerzitní knihovny Jarmily Dvořáčkové je výhodou celého prostoru jeho modulárnost, která umožňuje úpravu dispozic. „Můžeme tak vytvořit ideální podmínky pro nejrůznější kulturní i vzdělávací akce naší univerzity. První akcí, kterou studovna bude hostit, je mezinárodní letní škola na téma nedemokratických režimů,“ řekla.

Francouzský politolog a historik Rupnik se narodil 21. listopadu 1950 v Praze. Ve svém díle se zabývá střední a východní Evropou a rád o sobě říká, že je pražský Francouz a pařížský Čech. V 70. letech napsal uznávanou disertaci o historii KSČ a navázal i spolupráci s Pavlem Tigridem a jeho časopisem Svědectví, tedy s českým exilem a disentem. Po roce 1989 byl poradcem prezidenta Václava Havla. V Praze strávil Rupnik, který se narodil francouzské matce a slovinskému otci, prvních 15 let svého života. Rád na toto období vzpomíná a dodnes mluví bezchybně česky. Střední školu už studoval v Paříži, později promoval na pařížské Sorbonně a americké Harvardově univerzitě v oboru politologie a historie.

Je autorem celé řady knih a odborných i publicistických článků. Jeho kniha Střední Evropa je jako pták s očima vzadu získala cenu Magnesia litera 2019 v kategorii publicistika. Rupnik je také nositelem Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, který získal v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Doporučované