Hlavní obsah

Ostravské Divadlo Stará aréna uvede inscenaci Ladislava Vrchovského Černý třpyt

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravské divadlo Stará aréna uvede inscenaci Ladislava Vrchovského Černý třpyt. Jde o poetický kabaret s živou hudbou, písničkami a hereckými skeči, který pojednává o kulturní i politické historii Ostravy.

Článek

„Premiéra se uskuteční 27. ledna,“ řekl ředitel divadla Daniel Hrabovský.

Autor scénáře a zároveň režisér inscenace Vrchovský čerpal z publikace Briketa. V této publikaci editor Ivan Motýl shromáždil básně a texty pojednávající o Ostravě a ostravském, potažmo severomoravském regionu, publikované v letech 1894 až 2014.

„V inscenaci zazní i verše a písně dalších ostravských autorů, a řada vtipů, které asi pochopí hlavně místní obyvatelé nebo skuteční znalci Ostravy. Premiéra se navíc odehraje v prostorách Staré arény na Masarykově náměstí, v místě, kde se před třiceti lety zrodila legendární a kultovní inscenace režiséra Radovana Lipuse Průběžná O(s)trava krve,“ řekl Vrchovský. Dodal, že k této inscenaci se v Černém třpytu s kolegy otevřeně hlásí.

V Černém třpytu hraje jednu z postav René Šmotek, který v Průběžné O(s)travě krve také účinkoval. Autory hudby k písničkám jsou Martina McCullough a Daniel Hrabovský, scéna a kostýmy jsou dílem Kateřiny Pražákové. „Všichni, kteří se podílejí na inscenaci, mají vřelý osobní vztah k Ostravě a její minulosti. Někteří účinkující jsou doslovnými ostravskými patrioty,“ doplnil režisér Vrchovský.

Publikum se podle něj setká například s opilým andělem Franckem Kolondrou z básně Janusze Klimszy Anděl a umění provazochodce. Dozví se i zajímavá fakta z historie někdejšího ocelového srdce republiky, podaná s nadhledem a úsměvnou formou. „Dozví se však také pravdu o tom, jak a proč je slavný ostravský most Miloše Sýkory pojmenován po neexistujícím člověku,“ uvedl Vrchovský.

Stará aréna navíc podle svého ředitele touto inscenací zahajuje jednu ze svých klíčových dramaturgických linií, ve které budou inscenace v žánru hudebního divadla a kabaretu. „Žánru, který v nabídce ostravských divadel velice chybí,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované