Hlavní obsah

Radnice Krnova chce letos investovat do oprav svých bytů 28 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Krnova na Bruntálsku chce letos investovat do oprav městských bytů nejméně 28 milionů korun. Stejnou částku město za opravy utratilo loni, v roce 2018 to bylo až 34 milionů korun.

Článek

Krnovská radnice vlastní 1535 bytů. ČTK to dnes řekla mluvčí města Dita Círová.

„V letošním rozpočtu města je na opravy bytů vyčleněno zatím 28 milionů korun. Nemusí to ale být konečná částka. Pokud bude potřeba a budou peníze, může se částka v průběhu roku zvýšit,“ uvedla.

Už v prvních týdnech letošního roku pracovníci stavebních firem předali městu 17 opravených bytů, které jsou většinou v domech s pečovatelskou službou. „Dalších dvacet v současnosti opravujeme, na rekonstrukci 18 bytů již hledáme prostřednictvím zadávacího řízení zhotovitele, deset bytů je v projekční přípravě a 27 budeme v nejbližší době posuzovat k opravám. Celkem se jedná o 75 bytů,“ řekl Jan Šrubař z odboru investic a správy majetku.

Soutěže na zakázky se město podle něj snaží vyhlašovat pokud možno hned zkraje roku, kdy je o ně mezi firmami velký zájem. „V zimních měsících se do zadávacího řízení hlásí čtyři, někdy i osm firem a jejich nabídky se pohybují kolem sedmdesáti až osmdesáti procent rozpočtovaných cen. V průběhu stavební sezony se pak hlásí méně a jejich ceny jsou o hodně vyšší,“ uvedl Šrubař.

Město vlastní 1535 bytů. U většiny objektů, v nichž se nacházejí, byla již provedena opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti. „To znamená, že domy, až na výjimky, jsou zateplené a mají vyměněná okna,“ řekl.

Loni město podle Šrubaře dalo opravit 93 bytů. Celková rekonstrukce se týkala 34 bytů a náklady na jejich opravu vyšly téměř na 12 milionů korun. Dalších 16,5 milionu korun stály částečné opravy uvolněných nebo i obsazených bytů. K nejčastějším opravám patří výměny elektroinstalace, kuchyňských linek či podlah a rekonstrukce koupelen.

Reklama

Doporučované