Hlavní obsah

Senioři v Ostravě připravují dramatizaci svých vzpomínek na rok 1968

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Senioři v Národním divadle moravskoslezském (NDM) připravují dramatizaci svých vzpomínek na rok 1968, který je spojován především se srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa.

Článek

Veřejnosti je představí poprvé 22. ledna, jako vyvrcholení Palachova týdne. ČTK to řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Projekt zaštiťuje Ateliér při NDM a projekt divadelního Senior studia. „Vedoucí ateliéru Daniela Jirmanová spolu s lektorkou studia Vladimírou Dvořákovou se rozhodly ve spolupráci s organizací Post bellum (Paměť národa) připravit historický program se seniory. Volba padla na dramatizaci vzpomínek na rok 1968. Pásmo dostalo název Můj rok 1968,“ řekla mluvčí,

Seniorům, kteří do ostravského studia docházejí, bylo v době okupace od šesti do 20 let. „Z našich diskuzí vyšlo, že si rok ’68 dobře pamatují a je pro ně stále živý. Nechtěli jsme nic politického, ale autentické vzpomínky na dětství a rané mládí zarámované událostmi srpna 1968,“ řekla Dvořáková.

Časově dramatizace začíná na jaře 1968. Postupně se pak vzpomínky blíží k srpnu a okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Každý účinkující čte či hraje své vlastní vzpomínky na tenhle rok. Jak se cítil, co prožíval, jak události toho roku viděl on sám,“ popsala Dvořáková. Účinkujících je šest a každý z nich si sám vytvořil scénickou dekoraci, vlastní dveře do jakési pomyslné skříně, která vzpomínky ukrývá. Navíc do inscenace zapojí i předměty spojené se vzpomínkami na rok 1968.

Reklama

Související témata:

Doporučované