Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede Přelet nad kukaččím hnízdem v režii Pavla Kheka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci uvede tento pátek v premiéře inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem.

Článek

Režie se ujal Pavel Khek, umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové, který je podepsán i pod úspěšnou olomouckou inscenací Nedotknutelní.

Titul, který proslavil stejnojmenný film Miloše Formana, uvede zdejší činohra po 36 letech. V hlavní roli sestry Ratchedové se představí Vendula Nováková, Randla McMurphyho si zahraje Zdeněk Julina a indiánského náčelníka Bromdena Jan Ťoupalík, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

Dramatizace Dalea Wassermana Přelet nad kukaččím hnízdem vychází z knihy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven, která vyšla v roce 1962 a okamžitě se stala světovým hitem. „Přelet nad kukaččím hnízdem je titul, kterému věřím. Je silný, dramatický, ale také humorný a dojemný. Nic lehkého pro herce, ale diváci si, myslím, přijdou na své, stejně jako tomu bylo u Nedotknutelných, kteří jsou i třetí rok po uvedení vyprodaní,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Těžký a komplikovaný text podle vedení činohry zvládl Khek nastudovat v šibeničním termínu šesti týdnů, které byly navíc poznamenány vánočním a novoročním volnem. „Věříme ale, že to bude stát za to a že právě oslovení Pavla Kheka bylo tou nejlepší možnou volbou,“ uvedl šéf činohry Roman Vencl, který v inscenaci hraje doktora Spiveyho.

V Přeletu nad kukaččím hnízdem dostane prostor kompletní pánská sestava souboru činohry, která se představí v rolích pacientů a ošetřovatelů. Julina, který ztvární McMurphyho, se v roli světoběžníka podle svých slov našel. „McMurphy je úžasný démon. Je mi sympatický, protože razí heslo ‚aspoň jsem to zkusil‘. To je na něm to nejvíc. Musel jsem se s ním poprat a mám pocit, že spolu vlastně soupeříme pořád. Vždy, když si myslím, že už ho mám na lopatkách, vytáhne nějaký trumf. To je ale dobře a asi to tak spolu budeme mít pořád,“ uvedl Julina.

Hlavní roli sestry Ratchedové svěřil režisér Vendule Novákové, v dalších ženských rolích se představí Romana Julinová, pro niž bude sestra Flinnová první rolí v Moravském divadle, a Natálie Tichánková s Lenkou Kočišovou, které ztvární McMurphyho kamarádky Candy a Sandru.

Scénu a kostýmy navrhl výtvarník Michal Syrový. Autorem hudby je Vladimír Nejedlý a na pohybové stránce inscenace se podílel Martin Šimek, doplnili zástupci divadla.

Slavná divadelní adaptace románu Kena Keseyho Vyhoďte ho z kola ven bude v Moravském divadle uvedena podruhé. Poprvé se tak stalo v roce 1987, kdy byla dramatizace Dalea Wassermana uvedena pod názvem Přelet nad hnízdem kukačky v režii Jana Buriana.

Reklama

Doporučované