Hlavní obsah

V Havířově se chystá oprava velké okružní křižovatky na příjezdu do města

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Havířově na Karvinsku se chystá oprava velkého kruhového objezdu silnice I/11 na příjezdu do města. Jde o jednu z nejvytíženějších křižovatek, a řidiči se tak musí připravit na komplikace v dopravě.

Článek

Už ve středu začnou přípravné práce, rekonstrukce pak v polovině listopadu. ČTK to řekli mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miroslav Mazal a mluvčí havířovského magistrátu Rosalie Seidl Pokorná.

„Dopravní uzel tvořený ulicemi Ostravská, Orlovská, U Nádraží a Hlavní třída snáší denně zátěž bezmála 27 000 aut všech kategorií,“ uvedl Mazal. Proto je podle něj nutné povrch opravit, a to v co nejkratším možném čase a pokud možno bez dopadu na frekventovanou dopravu. Dodal, že postup prací včetně načasování uzavírek odpovídá vytíženosti kruhového objezdu. „Během denních dopravních špiček bude křižovatka plynule průjezdná a technika s obsluhou se vždy vrátí zpět do akce v pozdějších hodinách,“ řekl Mazal. Renovace okružní křižovatky bude stát zhruba deset milionů korun.

Na přípravné práce naváže od 15. listopadu pětidenní oprava povrchu křižovatky. „Znamenat to bude svedení dopravy do jednoho jízdního pruhu v obou směrech jak na kruhovém objezdu, tak těsně před ním při vjezdu a výjezdu směr Ostrava,“ uvedla mluvčí magistrátu.

První den začne dopravní omezení platit od 17:00 až do brzkých ranních hodin. Plánováno je frézování vozovky na kruhovém objezdu, které ale dělníci provedou za obousměrného provozu. Dopravu budou řídit pracovníci stavby. V následujících dvou dnech se začne pracovat na první polovině okružní křižovatky a dopravní omezení potrvají od 17:00 do 7:00 následujícího dne. „Provoz bude veden v obousměrném režimu pruhů 1 + 1 po severní polovině okružní křižovatky,“ uvedl Mazal. V posledních dvou dnech se práce přesunou na druhou polovinu křižovatky a provoz bude ve stejném režimu veden po jižní polovině kruhového objezdu. Pracovat se opět bude od odpoledních hodin až do rána. Pro motoristy budou připraveny objízdné trasy.

Komplikace v dopravě ale podle mluvčí magistrátu na řidiče čekají i po skončení opravy kruhového objezdu. „Následovat bude souvislá oprava povrchu silnice III/4735 Horní Bludovice. Konkrétně pro Havířov to znamená opravu úseku ulice Frýdecká v délce 1663 metrů. Úsek opravy začíná v místě napojení ze silnice I/11 pod Bludovickým kopcem a končí před křižovatkou s ulicí U Lipek,“ uvedla mluvčí. Práce začnou 20. listopadu a potrvají zhruba tři týdny. „Od začátku prosince pak musí občané Havířova myslet na komplikace spojené s dlouho plánovanou rozsáhlou modernizací přístupů na perony a kolejiště na havířovském železničním nádraží v režii Správy železnic. Začne se bouráním železničního mostu nad ulicí Ostravská před odbočkou na Šenov, což bude mít nemalý vliv na dopravu směr Ostrava i Havířov, provoz bude sveden do jednoho jízdního pruhu z každé strany, což potrvá od 4. do 10. prosince,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované