Hlavní obsah

V parku Petra Bezruče v Bohumíně provádí odborník zoologický průzkum

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín na Karvinsku pokračuje v přípravách na omlazení Parku Petra Bezruče. Po zhruba ročním dendrologickém průzkumu odborník až do září sleduje šplhavé ptáky, stromové savce i brouky a další drobné živočichy.

Článek

Na základě výsledků radnice navrhne nejvhodnější postup revitalizace největšího bohumínského parku. „Aby park Petra Bezruče sloužil i dalším generacím, musí se pravidelně udržovat a postupně obnovovat. Poslední masivní proměna se uskutečnila před 15 lety, proto nyní připravujeme nový projekt na jeho omlazení. Než se ale pustíme do samotných úprav, je třeba vyhodnotit aktuální stav stromů a především zajistit, aby se práce negativně nedotkly žádných živočichů,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Park tvoří zhruba 1500 stromů a aktuální dendrologický průzkum prokázal, že je nutné přibližně 90 z nich pokácet. „Jde o neperspektivní stromy, zejména jasany a olše. Z celkového počtu dřevin se nejedná o vysoké číslo. Při poslední probírce před 15 lety jsme jich museli pokácet téměř 200, většinu z nich jsme nahradili novými. Stejně budeme postupovat i při plánované revitalizaci. V plánu je výsadba více než 160 nových kusů. Abychom měli absolutní jistotu, že pokácením vytipovaných dřevin nedojde k ohrožení místní fauny, zadali jsme zde zoologický průzkum,“ vysvětlila Ľubica Jaroňová z odboru životního prostředí radnice.

Zoologický průzkum odborníci směrují především do letních měsíců. „V této době jsou živočichové nejvíce aktivní, hnízdí, rozmnožují se. Specialista, který má zkušenosti s biologickými průzkumy a posudky, využívá k pozorování zvířat nejmodernější techniku včetně endoskopických kamer či přístrojů fungujících na principu echolokace. Díky tomu zjistíme, které stromy je v parku nutné ponechat,“ doplnil Rostislav Palán z odboru životního prostředí. Dodal, že v případě doporučení biologa radnice strom pouze ořeže, aby torzo dál sloužilo živočichům jako přirozený domov. Kompletní zoologický posudek by radnice mohla mít na podzim.

V příštím roce se chce pokusit získat některý z dotačních titulů, aby mohla začít s komplexní revitalizací parku, jehož historie se začala psát na konci 19. století. Hrabě Jindřich Larisch-Mönnich v těchto místech založil bažantnici, část věnoval městu. V průběhu dvou let tu vznikl anglický park, jehož základní kámen byl položen v roce 1907. V parku rostou i netypické dřeviny.

Reklama

Související témata:

Doporučované