Hlavní obsah

Výtvarník Aleš Hudeček připravil v Ostravě hned dvě výstavy najednou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výtvarník Aleš Hudeček v galerii Dole od dnešního dne prezentuje své akvarely z poslední doby. Naopak v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě bude od 12. ledna vystavovat své malby.

Článek

ČTK to za pořadatele řekly Ilona Rozehnalová a mluvčí Národního divadla moravskoslezského Šárka Swiderová.

„Osmačtyřicetiletý Hudeček, který je považován za jednu z nepřehlédnutelných postav současné české malby, je svým životem a tvorbou spojován s Ostravou, přestože pochází z Uherského Hradiště,“ uvedla Rozehnalová. Rozhodující vliv na jeho práci ale podle ní mělo studium v Ostravě na Katedře výtvarné tvorby v malířském ateliéru Daniela Balabána v 90. letech minulého století. Po jejím absolvování se Hudeček v Ostravě usadil nastálo a v současnosti vyučuje malbu na Střední umělecké škole v Ostravě.

Výstava v galerii Dole bude k vidění do 25. ledna. Hudeček tam představí své akvarely z poslední doby. „Zůstává v nich, podobně jako v obrazech prezentovaných současně v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě, nadále věrný svému typickému způsobu vyjadřování,“ uvedla Rozehnalová.

V galerii v budově Divadla Antonína Dvořáka budou zase do 4. března vystaveny autorovy malby. Výstava je nazvaná 370 nm (nanometrů). „Název vyjadřuje rozdíl mezi minimální (390) a maximální (760) vlnovou délkou viditelného světelného spektra. Ve svých aktuálních malbách pojímá Hudeček světlo jako samotného aktivního hybatele toho, co se na obrazech odehrává,“ doplnil kurátor obou výstav Martin Mikolášek.

Reklama

Doporučované