Hlavní obsah

Zrušení bezdoplatkových zón bydlení přineslo dle starosty Orlové městu problémy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zrušení takzvaných bezdoplatkových zón, kde noví nájemníci neměli nárok na doplatek na bydlení, přineslo městu problémy. Zhoršila se například sociální práce s lidmi ve vyloučených lokalitách.

Článek

V takzvaných bezdoplatkových zónách, které vyhlašovaly města či městské obvody, neměli noví přistěhovalci nárok na doplatek na bydlení od státu. Město se tak mohlo bránit vzniku míst s koncentrací problémových obyvatel. Ústavní soud však loni tyto zóny zrušil. Zasahovaly podle něj do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a oběťmi problémů. Kritici bezdoplatkových zón uváděli, že omezení doplatků na bydlení situaci nepomáhá řešit, nežádoucí sociální jevy podle nich naopak prohlubuje.

Orlovský starosta Miroslav Chlubna (nezávislý) s tím nesouhlasí. „My jsme od začátku říkali, že jako jedno z mála měst vidíme i ty pozitivní věci než jen, že se ti lidé nemohou přistěhovat, ale hlavně, že s lidmi, kteří tam jsou a péči potřebují, se dá pracovat,“ řekl Chlubna. V bezdoplatkových zónách se podle něj lépe řešily například záležitosti týkající se sociální správy nebo docházky dětí do školy.

Orlovská radnice vyhlásila několik takových zón před třemi lety. Týkaly se několika set bytů a důvodem byla podle vedení města zhoršující se situace v daných oblastech a narušování veřejného pořádku. Orlová je sedmým největším městem v Moravskoslezském kraji, žije tam okolo 28 tisíc lidí.

Zóny podle radnice přispěly například k nižší míře stěhování lidí v sociálně vyloučených oblastech. „Teď ti lidé zase korzují nejenom po městě, ale různě po regionu, a cílená práce nefunguje, ani nemůže fungovat,“ řekl starosta.

Se zrušením bezdoplatkových zón nesouhlasil ani karvinský primátor Jan Wolf (ČSSD). „Bezdoplatkové zóny byly naší jedinou možností, jak částečně bojovat proti obchodu s chudobou. O tuto možnost jsme přišli a již nemáme jakýkoliv nástroj k regulaci obchodu s byty a zneužíváním státní podpory,“ uvedl Wolf.

Chlubna řekl, že problémy nejsou jen s ubytovnami a vyloučenými lokalitami, ale i s drobnými pronajímateli, kteří vlastní třeba dva nebo tři byty a nastěhují do nich kohokoliv, přičemž sami bydlí mimo město. „Ti dělají největší peklo. Stát tu situaci neřeší a nechává na holičkách lidi, kteří žijí v blízkosti bytů, které jsou takto pronajímány. Je to i o pronajímatelích, kteří bez skrupulí jenom chtějí vydělat bez ohledu na ostatní. Mám opravdu i takové případy, kdy soukromý majitel lidem vyhrožoval, že jestli si na něho budou stěžovat, nastěhuje tam ještě větší prevíty,“ řekl Chlubna.

Reklama

Doporučované