Hlavní obsah

Kyjevští tanečníci našli azyl v Olomouci. Divadlo chystá galavečer

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na uměleckém turné ve Francii zastihl ruský útok na Ukrajinu zhruba tři desítky členů Kyjevského městské baletu, kteří nyní postupně nacházejí bezpečné zázemí v Olomouci.

Článek

Umělecký azyl jim poskytlo Moravské divadlo, které příští týden ve středu uspořádá česko-ukrajinský galavečer, na němž vedle domácího souboru poprvé v Olomouci vystoupí i tanečníci z Kyjeva. Přidají se k nim pozvaní hosté z divadel v Brně, Ostravě a Plzni. Výtěžek z celé akce poputuje kyjevskému souboru, řekl dnes novinářům ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Když Rusko napadlo Ukrajinu, byl kyjevský balet na turné ve Francii. Série jeho vystoupení skončila v neděli 13. března a za stávající situace se tanečníci nemohou vrátit domů. Přesun tanečníků do Olomouce zorganizoval Nadační fond pro taneční kariéru se zástupci Olomouckého kraje. Do Olomouce minulý týden přijelo prvních 15 kyjevských tanečníků, další včetně zakladatele a uměleckého šéfa Ivana Kozlova dorazí v závěru tohoto týdne. Ubytovaní jsou ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce. „Mají možnost využívat náš baletní sál k tréninkům a zkouškám,“ uvedl Gerneš.

Do Olomouce z Francie přicestovala i tanečnice Chrystyna Dejnegová, za kterou poté z Kyjeva přijela její matka a čtyřletá dcera. „Děkuji Čechům za velmi vřelé přijetí a možnost pokračovat v práci, připravovat program a vyjít na jeviště před české diváky,“ řekla novinářům. Tanečnice doufá, že válečný konflikt na Ukrajině brzy skončí a bude se moci vrátit do svého rodného domu. „Domov je domov. Budeme ale navždy velmi vděční všem zemím, které nám pomohly a poskytly bezpečí našim rodinám,“ podotkla.

Vedení divadla podle Gerneše ihned po příjezdu kyjevských tanečníků zahájilo jednání o vystoupení Kyjevského městského baletu před olomouckým publikem. „Pan Kozlov byl myšlenkou nadšen a pak už jen bylo potřeba dohodnout se na podobě programu a najít v nabitém repertoáru našeho divadla vhodný termín. Jsme moc rádi, že do bohatého seznamu evropských měst, ve kterých kyjevský balet vystupoval, se brzy přidá Česká republika,“ řekl Gerneš.

V průběhu chystaného galavečera se milovníci tanečního umění dočkají ukázek z baletů Labutí jezero, Don Quijote, Bajadéra, Coppélia, Paquita i ochutnávky z připravované inscenace Obraz Doriana Graye, která bude mít v Olomouci premiéru 8. dubna. „Děkujeme Moravskému divadlu za to, že nám v této těžké době nabídlo možnost zde trénovat a zkoušet. Jsme opravdu pyšní na to, že se v Olomouci můžeme prezentovat. Bude to historicky první vystoupení Kyjevského městského baletu v České republice a my už se na něj moc těšíme,“ podotkl Kozlov.

Moravské divadlo Olomouc poskytlo pomoc Ukrajině již na začátku března, kdy pořádalo charitativní koncert. Vystoupení Karla Plíhala, Xindla X, Mňágy a Žďorp a dalších umělců vyneslo 625 000 korun, které putovaly organizaci Post Bellum na nákup zdravotnického materiálu a ochranného vybavení zvyšujícího bezpečnost obránců Ukrajiny.

Reklama

Doporučované