Hlavní obsah

Moravské divadlo se pustilo do přípravy projektu Rok na vsi. Otevře tím rok 2022

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci se pustilo do přípravy výpravné adaptace románu bratří Mrštíků Rok na vsi, ve kterém se má na scéně představit na 60 účinkujících ze všech tří zdejších uměleckých souborů.

Článek

Inscenace v režii Janky Ryšánek Schmiedtové, choreografii Miřenky Čechové a s hudbou Ivana Achera měla původně otevřít letošní rok, kvůli pandemii koronaviru ji však divadlo o rok odložilo. Přípravy začaly v závěru listopadu, premiéra inscenace je naplánována na 21. ledna, informoval dnes ČTK mluvčí divadla David Kresta.

„Rok na vsi měl být vloni opravdovou oslavou stoletého výročí českého divadla v Olomouci. Bohužel pandemie koronaviru zastavila všechny přípravy a my byli nuceni premiéru odložit o rok. Děkuji tvůrčímu týmu v čele s režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou, že nám navzdory komplikacím zachoval věrnost,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Moravské divadlo navazuje projektem Rok na vsi na inscenace Na miskách vah (2010) a Sugar (2011), v nichž se setkali umělci ze souborů činohry, opery a operety a baletu. Soubory propojí i nyní připravovaná inscenace. „Poprvé se tak v klasickém činoherním titulu mohou diváci těšit na sólisty opery a operety, komorní obsazení našeho orchestru, na část souboru baletu a operní sbor,“ uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl.

Pohybové složky se ujme Miřenka Čechová, jedna z nejvýraznějších představitelek českého tanečního a fyzického divadla. Hudbu k výpravné inscenaci zkomponuje básník a skladatel Ivan Acher, mimo jiné držitel Českého lva a nominací na Cenu Alfreda Radoka a Cenu české divadelní kritiky. Na vizuální stránce se podílí David Janošek, kostýmy navrhla oceňovaná výtvarnice a designérka Markéta Sládečková.

V inscenaci se představí všichni členové činoherního souboru a spolu s nimi řada hostů. V úloze Rybáře diváci uvidí bývalého člena olomoucké činohry Dušana Urbana. „Od samého začátku jsme do role Rybáře měli obsazeného nejen Dušana, ale také Miroslava Etzlera. Je mi nesmírně líto, že Mirek má tak těžký průběh covidu a je stále v nemocnici pod dohledem lékařů. Doufala jsem, že když už nebylo možné, aby s námi absolvoval premiéru Zániku samoty Berhof, tak se nám podaří alespoň společná premiéra Roku na vsi. Nakonec nás jeho současný zdravotní stav donutil roli přeobsadit,“ uvedla dramaturgyně činohry Michaela Doleželová.

Postavu Rybáře tak bude alternovat další host, činoherní a muzikálový herec Jan Vlas. Rybářku si zahraje sólistka opery a operety Moravského divadla Elena Gazdíková, v inscenaci se představí i její kolega ze souboru Martin Štolba v roli Faráře. Dlouholetý člen olomoucké činohry a bývalý ředitel Moravského divadla Pavel Hekela si zahraje Starostu. Party chasníků a jeptišek ztvární členové a členky sboru opery a operety, zahrají si také muzikanti z orchestru Moravského divadla a zatančí sbor baletu.

Reklama

Doporučované