Hlavní obsah

Olomouc letos udržela vysoké ratingové hodnocení z předchozích let

Foto: Profimedia.cz

Olomoucký hrad.

Reklama

Olomoucká radnice letos navzdory dopadům epidemie koronaviru na veřejné rozpočty udržela vysoké ratingové hodnocení svého hospodaření z předchozích čtyř let.

Článek

Světová ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services městu potvrdila dlouhodobé hodnocení na úrovni A+ stabilní, v krátkodobém výhledu radnice dostala známku A-. „Z ratingu vyplývá, že jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historicky nejtěžší době,“ sdělil primátor Miroslav Žbánek (ANO). Ratingové hodnocení dokládá důvěryhodnost města dostát řádně a včas svým závazkům.

Městu se podle primátora podařilo snížit míru zadlužení, dostat se do pásma rozpočtové odpovědnosti a o třetinu zvýšit peněžní toky. Udělené hodnocení A+/Stable/A- je podle něj srovnatelné s většinou krajských měst, přičemž Česká republika má jen o jeden stupeň vyšší známku než Olomouc.

Primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně) podotkl, že vedení města v uplynulém volebním období díky úsporným opatřením snížilo míru zadlužení, tedy poměr dluhu k příjmům města, na současných 59,07 procenta. „Tím se Olomouc pohybuje oficiálně v pásmu rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl Bačák. Úsporná opatření se podle něj nepromítla do výdajů na opravy a investice do městského majetku.

Schválený rozpočet Olomouce na letošní rok počítá s příjmy 2,727 miliardy korun, které jsou meziročně o 173 milionů korun vyšší. Výdaje města ve srovnání se schváleným rozpočtem na loňský rok vzrostly o 112 milionů korun na 2,89 miliardy korun. Schodek 162,84 milionu korun město pokryje pomocí úvěru i zapojením padesátimilionového přebytku z letošního roku.

Z přehledu zadluženosti Olomouce vyplývá, že na konci roku 2020 měla radnice celkové dluhy 1,669 miliardy korun, které loni do září klesly na 1,567 miliardy korun a v závěru roku 2021 činily 1,643 miliardy korun. Letos mají vzrůst na 1,756 miliardy korun, v dalších letech pak klesat. V roce 2023 se mají snížit na 1,585 miliardy korun a o rok později na 1,414 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované