Hlavní obsah

Olomoucké Muzeum umění připravuje novou expozici v podkroví Arcidiecézního muzea

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum umění se chystá v říjnu otevřít expozici v půdním prostoru Arcidiecézního muzea, v podkroví kapitulních budov. Stálá expozice ponese název Zde se nacházíte.

Článek

Za pomoci moderních technologií bude představovat i historii svatováclavského návrší od pravěku do 21. století. Letos se bude dokončovat i rozsáhlá rekonstrukce sousedního Zdíkova paláce, který s Arcidiecézním muzeem tvoří jeden turisticky atraktivní celek a měl by se otevřít na jaře příštího roku, řekli dnes novinářům zástupci muzea.

„Cílem nové expozice, která vznikne v podkrovních prostorách Arcidiecézního muzea v Olomouci, je představit svatováclavské návrší, a to v širším pohledu, než bylo dosud zvykem. Představíme ho od pravěkých dob, kdy už v té době návrší bylo duchovním centrem Moravy. Archeologické průzkumy prokázaly přítomnost pravěkých lidí na tomto návrší už tisíce let před naším letopočtem a také dokázaly přítomnost duchovních staveb a pohřbů na tomto místě,“ řekl dnes ČTK Miroslav Kindl z Muzea umění. Vedle pravěku expozice představí i středověkou fázi svatováclavského návrší a následující historii až do současnosti.

Expozice v podkroví vzniká pod dohledem architekta Jana Šépky, jenž se na rekonstrukci budov kapitulního děkanství pro potřeby Arcidiecézního muzea podílel již před více než deseti lety. „Zatímco v současných prostorách Arcidiecézního muzea upřednostňujeme artefakt, v podkroví se budeme věnovat především kulturní historii. Pokusíme se návštěvníkům za pomoci různých médií představit svatováclavské návrší v Olomouci v proměnách času,“ doplnil Kindl. Návštěvníci budou mít k dispozici herní ovladače, se kterými budou procházet pravěkým, středověkým či novověkým prostorem návrší.

Nová expozice bude součástí rozsáhlé rekonstrukce sousedního Zdíkova paláce, jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, která vyjde zhruba na 50 milionů korun. Měla by návštěvníkům zpřístupnit i dosud uzavřená místa a podle ředitele Muzea umění Ondřeje Zatloukala se zásadně dotkne také návštěvnické infrastruktury. Příprava projektu, který zaštiťuje vlastník, tedy Metropolitní kapitula u sv.Václava, trvala déle než dva roky a zahrnuje odstranění nepůvodního a nevyhovujícího zastřešení Zdíkova paláce z 80. let minulého století, výměnu lávek, zábradlí i oken, ale i zpřístupnění celé gotické křížové chodby v přízemí budovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované