Hlavní obsah

Technické muzeum v Brně vystavilo sbírku podpisů stovek kosmonautů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Reklama

Podpisy stovek kosmonautů si zájemci prohlédnou na nové výstavě v Technickém muzeu v Brně. Sběratelem je pracovník muzea Tomáš Přibyl. Shromáždil jich 572. Reprodukce všech podpisů jsou nyní vedle sebe na jediné rozsáhlé plachtě.

Článek

Návštěvníci výstavy nazvané Pozvali nás všechny do vesmíru uvidí také modely raket ze sirek.

Sbírka se loni dostala do České knihy rekordů. Vzhledem k zájmu, který vzbudila při loňských oslavách 60. výročí Technického muzea, ji nyní vystavují na delší dobu a v širším kontextu.

„Výstava připomíná, že se za celou kosmickou éru lidstva, kterou započal Jurij Gagarin v dubnu 1961, na oběžnou dráhu vydalo doposud 511 mužů a 68 žen pocházejících z 38 zemí světa,“ uvedl pracovník muzea Tomáš Přibyl. Vzhledem k tomu, že cesty do vesmíru stále pokračují, sbírka není nikdy kompletní jednou pro vždy.

„Získávání podpisů kosmonautů do sbírky je nekonečný příběh: čtvrt století práce, tisíce dopisů, nekonečné hodiny pátrání, desítky a desítky cest po světě – a k tomu spousta radosti, ale i zklamání,“ uvedl Přibyl. Profesí je kurátorem letectví a kosmonautiky v brněnském Technickém muzeu.

Výstavu doplňují informační panely s rekordy a kuriozitami z dobývání vesmíru. Zájemci například zjistí, které kosmické lodě létají v současné době na oběžnou dráhu a kdo aktuálně pobývá na dvou orbitálních stanicích. Výstava potrvá do 27. února. Po prosincovém poškození střechy kvůli extrémnímu počasí je většina expozic muzea znovu přístupná. Výjimku tvoří expozice motorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované