Hlavní obsah

Řada olomouckých restaurací kvůli opatřením upustila od silvestrovských party

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Některé olomoucké restaurace kvůli přetrvávajícím koronavirovým opatřením a především kvůli nejistotě z dalších možných nařízení letos upustily od silvestrovských večírků s naplánovanou hudbou a programem.

Článek

Restaurace budou otevřené, plní se i jejich kapacity, na silvestra to však bude připomínat obvyklý noční provoz. Nařízení co do počtu lidí u stolu i kapacity lze podle majitelů za těchto podmínek bez problémů dodržet, zjistila dnes ČTK.

Silvestrovskou party letos nepořádají například v Morgan's Restaurant, před dvěma lety si ji přitom mohli užít lidé i s diskotékou. „Silvestra jako takového nemáme, máme otevřeno celý den do 02:00, fungovat budeme jako restaurace,“ řekl dnes ČTK provozní restaurace.

Před nástupem koronavirových opatření bývalo v tomto podniku poslední den v roce živo. „Naposledy tomu bylo v roce 2019, kdy jsme nabízeli specializovaná meníčka, poté následovala silvestrovská music party, která trvala do 04:00. Jak přišly restrikce, music party nemáme, nemáme ani diskotéku, máme jen normální restaurační provoz,“ doplnil provozní s tím, že tak nemusejí řešit omezení počtu účastníků večírků a silvestrovských oslav.

Podobně to bude na silvestra vypadat také v restauraci u Drápala a Mořice. „Bereme to jako normální den. Restauraci máme plnou, spodní část se zaplňuje. Nečekáme ale žádný extrém, i z pohledu tržeb to nijak nevybočuje. Neomezují nás ani kapacity u stolu - žádné velké skupiny sem nechodí, chodí po čtyřech nebo rodina. Nejsme diskotéka ani bar, jsme restaurace. Nedělali jsme ani žádnou speciální poradu, normálně přijímáme rezervace,“ řekl dnes ČTK majitel olomoucké pivnice a restaurace Drápal František Lorenc. Podobná situace je podle něj v restauraci U Mořice, kterou také vlastní. „Poslední den v roce už nic nedoženeme, nemáme to zapotřebí,“ doplnil Lorenc.

Silvestra se rozhodl letos kvůli nejistým podmínkám vůbec nepořádat olomoucký klub Black Stuff. „Letos jsme se rozhodli, že na Vánoce zavřeme a zavřeme i na silvestra, nevěděli jsme, co bude. Rozhodli jsme se tak už v polovině měsíce, ať bude situace jakákoliv, že silvestr dělat vůbec nebudeme. Personál alespoň věděl, na čem je,“ řekl dnes ČTK majitel baru Zdeněk Kortiš.

Přísnější protiepidemická opatření, která pro období na přelomu roku schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS), začala platit ode dneška. V restauracích mohou do 2. ledna příštího roku sedět u jednoho stolu nanejvýš čtyři hosté místo dosavadních šesti. Výjimku mají lidé žijící ve společné domácnosti. Do první lednové neděle platí i omezení počtu účastníků večírků a silvestrovských oslav maximálně na 50 osob, prokázat se přitom musejí stejně jako hosté dokladem o očkování nebo prodělaném covidu. Celkem mohou restauratéři do podniku vpustit pouze tolik hostů, kolik je v něm míst k sezení.

Reklama

Doporučované