Hlavní obsah

Socha Kryštofa by se mohla vrátit na val u D35 v létě. Bude lépe zabezpečena

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř čtyřmetrová socha svatého Kryštofa, která musela být odstraněna z valu u dálnice D35 nedaleko Olomouce po zásahu zlodějů, by se mohla vrátit po opravě zpět na své místo příští rok v létě.

Článek

Socha by měla být také více zabezpečena, včetně nasvícení, kvalitnějších kamer či čidla, řekl ČTK Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Patrona poutníků, jejímž autorem je akademický sochař Marius Kotrba, se pokusili zloději odřezat na konci října. Sochu přitom poškodili a narušili její statiku, dílo proto muselo být z místa odstraněno.

Opravu a návrat sochy na místo avizovalo ŘSD hned po incidentu, s odborníky se podle Mazala již jedná o způsobu opravy. „Současně stále řešíme nacenění díla společně s výrobou formy ke zhotovení nových částí sochy. Kromě jiného se také věnujeme novému zabezpečení, rádi bychom sochu podsvítili a zabrali kvalitnějšími kamerami, v úvahu přichází i další bezpečnostní doplňky, například čidla,“ uvedl Mazal.

Neznámí pachatelé během snahy dílo ukrást odřezali jednu nohu Kryštofa, řez druhé končetiny už nestihli dokončit. Odstraněné pláty z nohou nakonec našli policisté v okolí místa činu. „Až budeme mít nějaká stanoviska včetně nacenění, požádáme o schválení zakázky na opravu Kryštofa a osazení nové telematiky. Teoretická představa je osadit Kryštofa zpět někdy v létě, zhruba na konci července. Nejlepším dnem se nabízí církevní svátek sv. Kryštofa, popřípadě v září na občanský svátek Kryštofa,“ doplnil Miroslav Mazal.

Pachatelé se snažili bronzovou sochu kráčejícího Kryštofa s dítětem na rameni stojící na valu u olomouckého obchvatu, která stála u dálnice D35 na 270. kilometru, odřezat a ukrást v noci 30. října. Jejich počínání si však všiml myslivec, který přivolal policii. Pachatelé během zásahu poškodili i traverzu upevňující sochu v betonovém základu, která se pak celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici. Z důvodu narušení statiky musela být socha následně z místa odstraněna. Škoda byla vyčíslena na čtvrt milionu korun.

Policie případ vyšetřuje pro podezření z poškození cizí věci, za což pachateli hrozí až rok vězení. S žádostí o pomoc se policie již dříve obrátila i na veřejnost, šlo jim především o bílou dodávku, která v osudnou chvíli stála na dálnici se zapnutými výstražnými světly. „Případem se policisté i nadále zabývají a prověřují veškeré dostupné poznatky. Podezření dosud nebylo konkrétní osobě sděleno a poskytnuté informace ze strany veřejnosti prozatím do případu nepřinesly zásadních změn,“ řekla ČTK mluvčí olomoucké policie Pera Vaňharová.

Reklama

Doporučované