Hlavní obsah

Šternberská nemocnice pořídí magnetickou rezonanci za desítky milionů

Foto: Shutterstock.com

Magnetická rezonance (Ilustrační foto).

Reklama

Nemocnice AGEL Šternberk pořídí novou magnetickou rezonanci za několik desítek milionů korun. Dalších 35 milionů korun budou stát stavební práce na vybudování pracoviště, aby lidé nemuseli vyšetření jezdit do okolních nemocnic.

Článek

Zprovoznění magnetické rezonance je plánováno na jaro příštího roku. Bude v rekonstruovaném pavilonu H. Stavební práce na novém pracovišti magnetické rezonance začaly loni v říjnu. Konec rekonstrukce budovy H je naplánován na přelom letošního října a listopadu. „Přestože stavební práce skončí letos na podzim, budeme potřebovat nějaký čas na instalaci nového přístroje a dalšího vybavení,“ uvedl Špunar. Obyvatelé Šternberka a blízkého okolí budou moci služeb pracoviště využívat od dubna příštího roku.

Pracoviště magnetické rezonance bude v Nemocnici AGEL Šternberk novinkou. „Věřím, že nové pracoviště ocení zejména pacienti z blízkého okolí, kteří už nebudou muset zdlouhavě cestovat za vysoce speciálním vyšetřením do jiných zdravotnických zařízení. Odpadne také delší čekací doba k vyšetření,“ uvedl Špunar. Šternberská nemocnice v loňském roce pořídila také nový CT přístroj. Výhoda magnetické rezonance ale podle Špunara spočívá ve vyšší schopnosti rozlišení složek měkkých tkání bez přítomnosti rentgenového záření.

Stavební práce podle Špunara neomezují návštěvníky a pacienty nemocnice. Před rekonstrukcí totiž byly v budově H prostory prádelny a dílna údržby. V budově po rekonstrukci vznikne nové občerstvení pro pacienty a jejich návštěvy. Její spodní část je vyčleněna pro nové technické zázemí údržby. „Je pravdou, že v přední části rekonstruované budovy je nyní lékárna, ale ta jako jediná nebude stavebními pracemi dotčena. Pacienti se nemusí obávat žádných změn a omezení,“ podotkl Špunar.

Nemocnice AGEL Šternberk loni investovala více než 21 milionů korun do nového CT přístroje, pojízdného skiagrafického aparátu a mobilního rentgenu. Například moderní CT přístroj s vysokou nosností a speciálními programy stál 13 milionů korun. Nemocnici ve Šternberku provozuje společnost AGEL Středomoravská nemocniční, pod kterou spadají také nemocnice v Prostějově a Přerově.

Reklama

Doporučované