Hlavní obsah

Uničovu ve Sberbank zůstalo přes 100 milionů, chod města to neohrozí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Více než 100 milionů korun zůstalo Uničovu na Olomoucku zablokovaných na účtu vedeném u banky Sberbank, která má vazby na Rusko a po útoku na Ukrajinu zavřela své pobočky a omezila provoz.

Článek

"Chod města není nijak ohrožen," sdělil dnes ČTK starosta Uničova Radek Vincour (ODS), podle kterého má Uničov k dispozici finanční prostředky z jiných svých účtů. Město letos hospodaří s celkovými příjmy 285,8 milionu korun.

Společnost Sberbank CZ sice působí v Česku, její majetkové zázemí je však v Rusku. Po vpádu ruské armády na Ukrajinu se banka dostala do potíží. Klienti začali své peníze vybírat a účty rušit. Tvořily se fronty, banka pak v pátek odpoledne své pobočky uzavřela, zastavila internetové bankovnictví a omezila karetní transakce. Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Pobočky zůstávají uzavřené.

Uničov měl na účtu u Sberbank uloženo 106 milionů korun. "Chod města není nijak ohrožen. Na dalším účtu vedeném u jiné banky má Uničov dostatek finančních prostředků k pokrytí běžných výdajů," uvedl Vincour, podle kterého radnice situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank řeší. "Jsme v kontaktu s představiteli Svazu měst a obcí České republiky a jejich prostřednictvím s Českou národní bankou. Pevně doufáme, že se situace co nejdříve vyřeší," podotkl Vincour.

Peníze měly u Sberbank uložené také některé další tuzemské samosprávy. Například Kraj Vysočina má na účtech banky Sberbank přes dvě miliardy korun, banky používaly také některé jeho příspěvkové organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované