Hlavní obsah

V centru Olomouce vyrazil do ulic tříkrálový průvod, upozorňoval na sbírku

Foto: Trikralovasbirka.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Historickou částí Olomouce projel tříkrálový průvod na koních, obyvatele tím upozorňoval na letošní sbírku. Tři králové, které ztvárnili olomoucký hejtman, biskup a primátor, se vydali na koních od katedrály sv. Václava k radnici.

Článek

Na cestu jim požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Sbírku letos už podruhé poznamenala pandemie koronaviru, oproti loňskému ročníku však v některých případech koledníci za dodržení protiepidemických opatření vyrážejí koledovat osobně.

Podle arcibiskupa má sbírka duchovní i charitní poselství. „Když jsme obdarováni boží láskou, štědrostí, požehnáním a ochranou, je to příležitost k tomu, abychom i my se o něco rozdělili, a konkrétně můžeme přes charitu pomoci těm, kterým bylo dáno o něco méně než těm ostatním,“ řekl novinářům Graubner. Podotkl, že rozšíření sbírky, jejíž tradice má kořeny právě v olomoucké arcidiecézi, jej potěšil. „Když jsme začínali, říkal jsem si, že je za tím odvaha šílenců, mělo to na začátku dost odpůrců. I když jsem počítal s tím, že se to musí rozšířit, o tom, že budou chodit primátoři, hejtmani a že budou zpívat koledníci z opery, o tom jsem neměl vůbec tušení,“ doplnil arcibiskup.

Tříkrálový kostým oblékl dnes hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor Miroslav Žbánek a pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík. „Kašpar znamená strážce pokladu, Melichar znamená můj král je světlo a Baltazar je ochránce života. V těch jménech vidím velké poselství,“ řekl biskup Nuzík. Hejtman Suchánek uvedl, že chtěl svou přítomností podpořit tuto významnou charitní sbírku. Připustil, že měl obavy z jízdy na koni, na kterém 20 let neseděl. „Měl jsem obavu, abych nebyl zažalován ochránci zvířat, neboť má kila hovoří jasně proti. Ale byl jsem ubezpečen, že to koně zvládnou,“ podotkl s úsměvem hejtman.

Na rozdíl od loňského roku, kdy se kvůli koronavirovým opatřením uskutečnila celá sbírka on-line, letos podle možností a za dodržení opatření vyrážejí koledníci i do ulic. „Jsme šťastní, že se koleduje. Loni bylo vidět, jak jsou lidé zklamaní a smutní, že koledníci nepřišli. Vzhledem k tomu vývoji jsme se rozhodli, že budeme hodně flexibilní, a kde bude jen trochu možnost, koledníci přijdou a lidi navštíví. Určitě je to o hodně radostnější,“ řekl dnes ČTK ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt.

Tříkrálová sbírka vzešla právě z olomoucké arcidiecéze v roce 2000, o rok později se rozrostla po celé republice. Právě v olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší. Například předloni, ještě při běžném koledování, do 5832 kasiček věnovali rekordních 32,2 milionu korun. Loni, když se kvůli pandemii koronaviru uskutečnila poprvé ve více než dvacetileté historii on-line, přispěli lidé do kasiček umístěných ve veřejných prostorech 14,5 milionu korun a další více než tři miliony věnovali on-line.

Reklama

Doporučované