Hlavní obsah

V olomoucké zoo se narodila dvojčata nejmenších opic na světě

Foto: Shutterstock.com

Olomoucká zoo kosmany zakrslé chová od roku 2000.

Reklama

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se narodila dvojčata kosmanů zakrslých, což jsou nejmenší opice na světě.

Článek

Dospělý kosman zakrslý váží zhruba 100 gramů a narozená mláďata pouze pět až sedm gramů. Od roku 2000 se v olomoucké zoo narodilo 134 mláďat kosmana zakrslého.

„Mláďata prospívají velmi dobře a pečuje o ně doslova celá rodina. Matka je pouze kojí. Mláďata se vozí na zádech nejen otce, ale i svých starších sourozenců a návštěvníci je při troše štěstí mohou už i vidět,“ sdělila dnes ČTK mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

Olomoucká zoo kosmany zakrslé chová od roku 2000 a mláďata malých opic se jí daří úspěšně odchovávat. „Tomuto chovnému páru se od roku 2016 u nás narodilo už 26 potomků. Mnozí z nich byli odesláni do nejrůznějších chovatelských institucí po celém světě. Největší vzdálenost urazili dva kosmani při cestě do Izraele,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Kosmani zakrslí žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jedna vůdčí samice. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny, kteří je nosí na svých bedrech. Samice má na starost pouze kojení. „Kosmaní novorozenec je však pořádný cvalík. Než se mládě ve věku 10 týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec,“ podotkla Gronská.

Kosmani zakrslí náleží k drápkatým opicím a obývají jihoamerické deštné lesy. Pro svůj malý vzrůst bývají tyto opičky označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Kosmani zakrslí navzdory malému vzrůstu skáčou až do pětimetrové vzdálenosti. Nejoblíbenější druh potravy pro ně představuje stromová pryskyřice. „Aby se k ní kosmani dostali, tak záměrně narušují svými ostrými řezáky kůru stromů. Rodina kosmanů se k těmto stromům stále vrací,“ uvedla Gronská, podle které se malé opičky stávají častým úlovkem dravců a hadů. Ve volné přírodě se dožívají 10 až 15 let.

Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Loni v zoo odchovali 250 mláďat. Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku v minulém roce prošlo 367 711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz.

Reklama

Doporučované