Hlavní obsah

V olomoucké zoo se narodilo mládě medojeda, v zajetí je to vzácnost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se narodilo mládě medojeda kapského. Zoo patří mezi 16 chovatelských institucí na celém světě pečujících o tuto šelmu z čeledi kunovitých.

Článek

Mládě přišlo v olomoucké zoo na svět 30. května. „Rozmnožení medojeda kapského v zajetí představuje velkou vzácnost. Nikdo ho ale doposud neviděl. Matka Kali ho velmi pečlivě střeží ve své budce, dává však o sobě vědět charakteristickým hlasem,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Rodiče jsou stejní jako u předchozích dvou mláďat, která se ve olomoucké zoo narodila. „Samička narozená v roce 2021 právě odcestovala do Safari Parku Dvůr Králové, kde s tamním samcem vytvoří záložní chovný pár v rámci republiky, neboť zvířata v ostatních zoo jsou již vzhledem k věku za hranicí reprodukčních schopností,“ dodala Veselá.

Medojed kapský je podle Gronské chován v zoo velmi zřídka. „Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V Evropě o šest, z toho tři jsou české zoo. Olomouckou skupinu zakládali v roce 2018 jedinci pocházející z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Zatím jsme odchovali tři mláďata,“ řekla Gronská.

Medojed nemá v přírodě téměř žádného přirozeného nepřítele, díky volné kůži se silnou hrubou srstí je odolný vůči hadímu uštknutí nebo kousnutí hmyzem, dokáže se ubránit i proti útokům lva nebo levharta. V Africe žijící medojedi jsou všežravci, živí se ptáky či malými samci, ale také ovocem či medem, podle kterého dostal i své jméno.

Medojed ve volné přírodě úzce spolupracuje s ptákem medozvěstkou křiklavou. „Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede a počká, až ho rozbije a vyplení. Poté se k hostině přidá. Zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce,“ podotkla Gronská. Pozoruhodné je podle ní u medojeda také období páření. „Samice v říji se pozná neochvějně, protože se páří téměř nepřetržitě jeden až dva dny,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:
Medojed kapský

Doporučované