Hlavní obsah

Zprovoznění nové tramvajové trati v Olomouci je plánováno na 1. listopadu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zprovoznění nového úseku tramvajové trati z centra Olomouce na lidnaté sídliště Nové Sady, jehož stavba začala loni na jaře, je plánováno na úterý 1. listopadu.

Článek

Kvůli napojování této části na nynější tramvajovou trať nebudou od pondělí do konce října jezdit z tržnice na zastávku Trnkova na okraji sídliště Nové Sady tramvaje. ČTK to dnes sdělila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová. Nová část tramvajové trati na Nových Sadech měří 1200 metrů, bude mít tři zastávky a dovede tramvaje přes Zikovu do Schweitzerovy ulice. Stavba tohoto úseku přijde na 469 milionů korun včetně DPH.

„V pondělí začne napojování nové tramvajové trati na Nové Sady, proto po dobu tří týdnů nebudou tramvaje obsluhovat trať v úseku od tržnice po zastávku Trnkova. V lokalitě bude nasazena náhradní autobusová doprava s označením X3 a cestující mohou využít i běžné autobusové linky. Výluka potrvá do 31. října a od 1. listopadu se počítá s provozem tramvají až na zastávku U Kapličky,“ uvedla Sýkorová.

Výběrové řízení na stavbu vyhrála společnost TT Nové Sady - Povel II, kterou tvoří firmy OHL ŽS Brno a IDS - Inženýrské a dopravní stavby Olomouc. Loni na jaře zahájená stavba má trvat 20 měsíců. Nový úsek tramvajové trati se měl začít stavět už předloni na jaře. Radnice ale projekt kvůli pandemii koronaviru a jejím dopadům na rozpočet města odložila.

První etapa dvoukolejné trati, která spojuje tržnici v centru Olomouce s Roosveltovou ulicí a končí v Trnkově ulici, měří 1,4 kilometru a otevřena byla v listopadu 2013. Její stavba stála zhruba 280 milionů korun. Radnice na projekt tehdy dostala dotaci z Programu švýcarsko-české spolupráce, která pokryla více než polovinu celkových nákladů.

Reklama

Doporučované