Hlavní obsah

Bourání bývalého Ponasu v Poličce začne možná na jaře

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na jaře by mohla v Poličce na Svitavsku začít demolice bývalého areálu Ponas, následně tam developer chce stavět nákupní centrum. Odstranění budov je naplánováno asi na dva měsíce.

Článek

Společnost KOH-I-NOOR Ponas se stěhovala předloni do bývalé továrny Milacron v jiné části města, protože potřebovala víc místa. Areál nabízela městu za 35 milionů korun bez DPH, většina zastupitelů ho ale koupit nechtěla.

Kupcem byl nakonec developer s plány postavit tam nákupní středisko, obchody s potravinami a spotřebním zbožím, tedy obvyklý retail park, který sestává z jednopodlažních budov.

Demolice je naplánovaná na pět částí, první je bourání lisovny, pak nástrojárny, poté administrativní budovy, následovat budou zpevněné části a nakonec obvodové zdi, oplocení a zařízení staveniště.

Stavební úřad oznámil, že začal proces zahájení povolení stavby, k němu se mají účastníci řízení možnost vyjádřit, projednání se bude konat 28. března. Je kolem 130 účastníků.

„O demolici ještě žádá Ponas, protože developer nemá v katastru areál zapsaný. Demolice ovlivní okolí, snažíme se, aby organizace byla co nejlepší, aby se hlavní stěny zbouraly do konce května, než bude teplo a víc se práší. Mohlo by se tam i kropit, aby prašnost a dopad na okolí nebyl tak velký,“ řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS).

Lidé se k samotné výstavbě nákupního centra vyjadřovali. Vadila jim například varianta, že by se do obchodů přijíždělo místními komunikacemi. „Bavíme se o tom asi rok a půl. Komunikační napojení nákupního centra mělo několik variant, je kolem toho napětí. Příjezdová cesta by měla být z hlavní silnice první třídy, na tom už snad panuje shoda,“ řekl Martinů.

Reklama

Doporučované