Hlavní obsah

Čenkovice a tělovýchovná jednota odkoupí místní sjezdovku Vigona

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Čenkovice a místní tělovýchovná jednota odkoupí od Skiresortu Buková hora sjezdovku Vigona. Skiresort ji roce 2015 získal od města Svitavy, v posledních letech ji však neprovozoval.

Článek

Radnice v Čenkovicích se obávala toho, aby nebyla úplně zrušena, řekl ČTK starosta Josef Dostálek.

„Skiresort měl problémy s majiteli sousedních pozemků, přes které jezdil s rolbou. Začal uvažovat o prodeji a domluvili jsme se. Chceme, aby tato sjezdovka zůstala, kdyby se zrušila, těžko by se v budoucnu znovu obnovila,“ uvedl Dostálek.

Obec odkoupí pozemek pod spodní stanicí vleku, TJ Čenkovice technologickou část vleku s kotvou včetně zasněžovacího zařízení a bude využívat i společnou nádrž na vodu pro výrobu technického sněhu. Samotné pozemky pod sjezdovkou jsou Státního pozemkového úřadu, který je pronajímá.

Sjezdovku Vigona začne provozovat TJ Čenkovice, která má další svůj vlek v těsné blízkosti a vlastní rolbu. Podle starosty bude muset uzavřít smlouvu s dodavatelem elektřiny, náklady zřejmě budou značné. V budoucnu by se sjezdovka mohla i pronajmout jinému provozovateli. „Uvidíme jaká bude sezona, chtěli bychom sjezdovku znovu rozjet. Je na jižní straně, takže dřív odtává, ale v zimě na sluníčku je tam krásně,“ uvedl Dostálek.

Na čenkovické straně Bukové hory jsou ještě sjezdovky Svitavská s vlekem a Třebovská s dvojsedačkovou lanovkou. Ty si skiresort ponechá. Na červenovodské straně hory provozuje sjezdovky Mlýnická a Heroltická, každou s délkou přesahující 2000 metrů.

Reklama

Související témata:
Čenkovice

Doporučované