Hlavní obsah

V Orlickém Záhoří pokračují v budování skiareálu. Stojí první sloupy

Foto: Shutterstock.com/Kojin

Ilustrační foto.

Reklama

Stavba nového lyžařského areálu v Orlickém Záhoří v Orlických horách dosud vyšla na více než 40 milionů korun.

Článek

Letos stavbaři například postavili první dva sloupy lanové dráhy, hotová je také většina zemních prací, řekl ČTK starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. Investorem skiareálu je firma, která je v majetku obce.

„Chceme to na zimu zakonzervovat a na jaře pokračovat. Chtěli bychom mít hotovo příští rok a areál rozjet na zimní sezonu 2023/2024. Uvidíme, jestli do dopadne,“ řekl ČTK Špinler. Hotová je také sjezdovka, betonové patky sloupů, koupená je lanovka a zakopané potrubí pro zasněžování.

Náklady na vybudování areálu se v době energetické krize podle starosty jen těžko odhadují. Celkové náklady odhadl zhruba na 125 milionů korun, a to včetně pořízení repasované lanovky. Nákup lanovky vyšel zhruba na 25 milionů korun. „Dotace nedopadla, řešíme to úvěrem u bank. Postupně děláme to, na co stačíme. Odhaduji, že se dosud proinvestovalo okolo 45 milionů korun,“ uvedl Špinler.

Hotová je trasa sjezdovky, která má rozlohu asi šest hektarů a délku zhruba 1650 metrů. Vznikla na bývalých polích a loukách, jež byly v 50. letech zalesněny. S kácením se začalo v roce 2019, sjezdovka je vyčištěná. Výstavbu lyžařského areálu podle starosty v letech 2020 a 2021 výrazně komplikovaly dopady koronavirové pandemie.

Čtyřsedačková lanovka s ochrannými bublinami pro lyžaře o délce 1450 metrů vyveze lyžaře pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách. Dolní stanice je v plánu v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je tam bezplatné parkoviště, které je potřeba ještě finálně upravit. Mělo by tam vzniknout i zázemí pro návštěvníky areálu. Ústřední objekt se zázemím u dolní stanice lanovky vybuduje soukromý investor.

Od nového střediska si v obci slibují zatraktivnění odlehlé oblasti Orlických hor u česko-polské hranice. Podle starosty by lanovku mohli v zimě využívat také běžkaři, která by je pohodlně vyvezla na hřebeny. Dosud je v této části Orlických hor hlavním nástupním místem na běžkařské trasy horské sedlo pod Šerlichem, kudy vede hlavní silnice Deštné - Orlické Záhoři. V zimě parkoviště u Šerlichu nestačí, kolabuje tam doprava. Areál v Orlickém Záhoří s odstavným parkovištěm pod sjezdovkou by tak mohl exponovanému místu u Šerlichu významně odlehčit.

Orlické Záhoří je v zimě známé osvětleným běžkařským okruhem, který vznikl před čtyřmi lety a patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji. Je napojený na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých tras a také na běžecké trasy v sousedním Polsku.

Větší lyžařské areály jsou od Záhoří vzdáleny několik kilometrů, nejbližší na české straně jsou skiareály v Deštném v Orlických horách a v Říčkách.

Reklama

Doporučované