Hlavní obsah

Letohrad letos nejvíc utratí za opravu kulturního domu, dokončí oranžerii

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Letohrad na Orlickoústecku letos investuje 224 milionů korun, nejvíc peněz vydá na opravu kulturního domu a na obnovu zámeckého parku a zámecké oranžerie. Některé projekty podpoří dotace.

Článek

Rozpočet již město schválilo. Je schodkový, vyrovnají ho přebytky z minulých let a úvěr. „Když vezmeme odpisy, vždycky investujeme víc, městský majetek není zanedbávaný. Příjmy jsme nastavili o něco níž, než je predikovalo ministerstvo financí. Protože to je vždycky s otazníkem. A vždycky se nám to vyplatilo,“ řekl místostarosta Martin Hatka (Sdružení pro Letohradsko).

Modernizace kulturního domu začala loni na podzim, potrvá letošní rok a skončí zhruba v květnu příštího roku. Celkové náklady jsou 227 milionů korun, na letošek město vyčlenilo 161 milionů korun. „Pro nás je teď největší investicí kulturní dům, tak musíme být v dalších projektech opatrní. Ale neznamená to, že se něco zanedbává. Úvěry máme schválené, ale zatím se nečerpají. Stavba kulturního domu je v začátcích, až během roku se to v rozpočtu víc projeví,“ řekl Hatka.

Město také pokračuje s obnovou zámeckého parku a oranžérie, která kdysi na zámku byla. Letos budou práce za 31 milionů korun hotové, projekt podpořily česko-polské dotace ve výši 23 milionů korun. Zahrada bude mít odpočinkovou, sportovní, vzdělávací a herní část. V oranžerii budou subtropické rostliny v jedné části a v druhé australské druhy exotických ptáků.

Letohrad teď také hledá úspory nákladů. Například školám a školkám se meziročně zvýšily účty za elektřinu skoro o 30 procent. Město uvažuje, jak se zapojit do komunitní energetiky. Což jsou projekty obnovitelných zdrojů, které vlastní například obce nebo jiné komunity. Cestou je také podle Hatky fotovoltaika na střechách městských objektů.

„Zabýváme se otázkou, jak řešit komunitní energetiku, řešit úspory. Stali jsme členy Sdružení energetických manažerů měst a obcí a spolupracujeme s ČVÚT, které se zbývá novými trendy úspor v energetice. Dnes jsou nejcennější informace, jsou to cesty, jak se k nim dostat, jaké jsou trendy, jak šetřit a investovat do úspor,“ řekl Hatka.

Město letos plánuje příjmy 177 milionů korun, výdaje 329 milionů korun. Loni město rovněž schválilo mírně schodkový rozpočet, příjmy 155 milionů korun a výdaje zhruba o dva miliony korun vyšší. Schválené investice byly za 71 milionů korun.

Reklama

Doporučované