Hlavní obsah

Muzeum v Litomyšli otevře výstavu dětských časopisů od Rakouska po 90. léta

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Regionální muzeum v Litomyšli zve od soboty na výstavu Čtení pod lavici - Časopisy pro děti a mládež od počátků po rozpad Československa.

Článek

Představí časopisy od jejich počátků za Rakouska přes rozmach za první republiky a socialismu až po začátek 90. let. Celkem bude do 18. září vystaveno kolem 150 titulů ze sbírek muzea.

„Nejstarší časopisy pocházejí z první poloviny 19. století. Obecně ale rakouské nejsou pro dnešního návštěvníka nebo čtenáře zajímavé, protože jsou málo barevné, málo obrázkové a mají těžší jazyk. Zastoupené jsou poměrně v hojné míře, ale lidi asi bude nejvíce zajímat 20. století, první republika, socialismus. To si ještě pamatují, že to četli,“ řekl kurátor výstavy Petr Chaloupka.

Pamětníci všech generací si budou moci vzpomenout na Malého čtenáře, Punťu, Junáka, Rychlé šípy, Mateřídoušku, Ohníček, Pionýra, ABC, Čtyřlístek, Kometu, Pifa, Mickey Mouse a řadu dalších. Většina časopisů je v češtině. Chybět ale nebudou ani německé a ruské časopisy pro děti a mládež vydávané za doby socialismu, například Freundschaft nebo Družba.

Ve stejný den bude v muzeu otevřena také výstava Současná dětské ilustrace. Návštěvníkům ukáže práci současných dětských ilustrátorů, litomyšlských i dalších, s jejichž tvorbou se potkávají nejen v časopisech a knihách pro děti. Výstava potrvá do 4. září.

Reklama

Související témata:

Doporučované