Hlavní obsah

Muzeum ve Vysokém Mýtě připravilo výstavu o starých řemeslech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku se v nadcházející výstavě bude věnovat starým řemeslům a životě lidí na vesnicích.

Článek

Od neděle představí například provaznictví, bednářství nebo dýmkařství, uvedlo dnes muzeum na svém webu.

Výstavu autoři pojmenovali Bejvávalo dobře aneb jak se co dělávalo. Exponáty muzeum instaluje tak, aby z něj byla patrná jeho funkce. Zobrazí pracovní postup a vznik výrobků, například dýmek, beden, provazů.

Jiná část výstavy se zaměří na polní práce, žně a senoseč a na fenomén včelařství. Ukáže, čím se mlátilo obilí, naklepávala kosa i pomůcky pro včelaře, jako je vykuřovadlo, medomet a také špalkový úl zvaný klát. Expozice představí zpracování lnu, výrobu tkaniny, barvení látek, praní a bělení.

Závěr výstavy zavede návštěvníky do vybavené venkovské světnice. Bude tam výroba peroutek, kterou se lidé mohou naučit, k tomu plést vánočku nebo opravit prasklou nádobu drátováním.

„Výstava bez klasických muzejních vitrín umožní příchozím nasát tu správnou atmosféru doby našich předků a s jistou dávkou opatrnosti se bude možné vystavených exponátů i dotknout,“ uvedlo muzeum.

Vernisáž se koná v neděli od 14:00. Výstava potrvá do 19. února příštího roku. Připraveny jsou komentované prohlídky i kurzy řezbářství, výroby ošatek či draní peří.

Reklama

Doporučované