Hlavní obsah

Pardubický kraj chce napomoci většímu využívání jízdních kol ve městech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj chce napomoci většímu využívání jízdních kol ve městech. Měla by se tak snížit zátěž automobilovou dopravou a z ní pocházejícími emisemi.

Článek

Hejtmanství plánuje pro příští rok vytvořit dotační titul, který by městům pomohl s náklady na provoz sdílených kol a lidem umožnil jízdu po dobu 15 minut zdarma, uvedl v tiskové zprávě mluvčí kraje Dominik Barták.

„Věřím, že s finanční podporou od kraje by se mohlo jednat o zajímavou nabídku pro města, která chtějí motivovat svoje občany k ekologickému způsobu přepravy. Jsem přesvědčený, že pokud nabídneme lidem 15 minut jízdy zdarma, tak je to přesně ta doba, kterou ve většině měst potřebují k dopravě na autobus, vlak nebo do školy a do práce,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš (ODS).

Konkrétní umístění stanic s koly by řešily samy radnice, kraj by jim pomohl dotací na úhradu části nákladů. Konkrétní parametry dotací se zatím připravují, vyhlášen by měl být dotační titul nejpozději na začátku příštího roku. Města by mohla uzavřít smlouvu s jakýmkoliv provozovatelem sdílených kol či elektrokol.

Služba sdílených kol už funguje v Pardubicích, kde je k dispozici asi stovka kol ve 40 stanicích. Magistrát vloni odmítl provoz dotovat, za 30 minut se platí 24 korun, provozovatel nabízí i výhodnější měsíční či roční předplatné. Lidé se před použitím kola registrují do systému provozovatele, vyplní potřebné údaje a mohou využít patnáctiminutovou jízdu zdarma. Kola pak musejí vrátit do konkrétní stanice. Nevzniká tak problém s koly odstavenými na místech, kde blokují provoz vozidel nebo chodců. „Myšlenka podpořit sdílenou mobilitu ve městech našeho kraji se nám velmi líbí, a to i s ohledem na to, že by občanům bylo umožněno využívat kola po dobu 15 minut zdarma, což je i podle statistiky jednoho z provozovatelů této služby vzdálenost, kterou využívají klienti v 90 procentech,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Reklama

Doporučované