Hlavní obsah

Na sídlišti Trávník v České Třebové město po měsíci zrušilo placené parkování

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Česká Třebová na Orlickoústecku po měsíci změnila podmínky parkování na sídlišti Trávník, zrušila rezidentní placené parkování, které tam před měsícem schválila předchozí městská rada.

Článek

ČTK to řekl starosta Zdeněk Řehák (3PK). K lokalitě je podle něj nutné přistupovat koncepčněji, nejdřív by měla vzniknout další parkovací místa.

Bývalé vedení města schválilo placené stání pro rezidenty, za první vozidlo 300 korun za rok, a také hrazené stání pro krátkodobé stání, což bylo 20 korun za hodinu. Teď je po měsíci na sídlišti opět parkování zadarmo pro všechny.

„My jsme s rozhodnutím bývalé rady nesouhlasili. Zrušený návrh nařízení rezidentům ukládal povinnost za své vozy stojící v lokalitě Trávník platit, zároveň však nikomu nedává jistotu, že na sídlišti po této úhradě skutečně zaparkuje,“ uvedl Řehák.

Jediným přínosem by podle něj byl úbytek vozidel, které tam odstavují řidiči, když do centra města přijedou například na vlakové nádraží. Město by podle rozhodnutí nové rady nejdřív mělo vyřešit problém s nedostatkem parkovacích míst. Stavět parkoviště bude ale zdlouhavější a nákladnější, dodal starosta.

Zavedení placeného rezidentního parkování na sídlišti Trávník by nejspíš způsobilo problémy jinde. „Zanedlouho by se s podobnou obtíží potýkali obyvatelé lokalit, jako je Javorka, Truby a Křib. Lidé ze sídliště Trávník chtějí rezidentní parkování, ale když se připravilo, bytová družstva s navrženými podmínkami nesouhlasila, proto jsme rezidentní parkování zatím zrušili,“ řekl starosta.

Bývalý místostarosta Dalibor Zelený (ČSSD), který už v současném zastupitelstvu není, uvedl, že městská rada chtěla vyhovět rezidentům. „Rezidenční parkování jsme zavedli na žádost bytových družstev a SVJ. Zřejmě s tím nesouhlasili, chtějí jiné podmínky. Přeji všem hodně zdaru. Jsou na začátku a budou na to potřebovat víc času. Je tam asi 800 aut a přibližně 250 parkovacích míst. V minulém období se schválily budoucí investice rozšíření počtu parkovacích míst,“ řekl Zelený.

Město připravuje nový parkovací systém zavedení parkovacích zón, představí ho do konce roku. Sídliště Trávník v něm ale kvůli nedostatku parkovacích míst ještě nejspíš nebude, uvedl Řehák.

Reklama

Doporučované