Hlavní obsah

Oprava Wonkova mostu v Pardubicích potrvá 11 měsíců, začne příští rok

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Oprava Wonkova mostu v Pardubicích potrvá 11 měsíců, hejtmanství ji chce zahájit v příštím roce. Uvnitř jsou některá nosná lana zkorodovaná, je nutné je vyměnit.

Článek

Náklady nechává kraj přepočítat na současné ceny, půjde o desítky milionů korun, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

Průzkum v roce 2017 prokázal poškození lan, kraj od té doby hledá s odborníky nejvhodnější variantu opravy. „V současné době jsou ve hře dvě varianty opravy. Nosná lana jsou uložená v konstrukci a speciální pěně, která je drží na svém místě. Levnější varianta počítá s odstraněním pěny, výměnou lan a opětovným zapěnováním. Dražší varianta by znamenala vytvořit speciální tunel, ve kterém by byla lana uložena a dala by se po čase vyměnit bez zdlouhavého procesu odstranění pěny,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Dražší varianta byla původně odhadovaná na 131 milionů korun, od té doby ale vše výrazně zdražilo. „V současné době tedy necháváme přepočítat hodnotu zakázky v obou variantách, a poté stanovíme způsob opravy,“ uvedl Kortyš. Zatím se počítá s tím, že stavba by mohla začít příští rok a opravy potrvají 11 měsíců.

V srpnu kraj požádá o vydání stavebního povolení. Zavírat most hejtmanství nebude, jde o frekventovanou cestu. „Doprava bude vedena zúžením jedním pruhem v každém směru. V současné době ale koordinujeme postup s magistrátem, který plánuje opravu mostu v ulici kpt. Bartoše. Je jasné, že pro dopravu v krajském městě by uzavření nebo omezení provozů na obou těchto mostech zároveň, bylo velice problematické,“ dodal Kortyš.

Reklama

Doporučované