Hlavní obsah

Pardubice otevřou debatu o nahrazení městského ohňostroje laserovou show

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice otevře debatu o nahrazení městského ohňostroje jinou zábavní formou. Nabízí se videomapping nebo světelná show. ČTK to řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Článek

Městské slavnosti se konají na podzim, doprovází je ohňostrojová show už řadu let. Téma vyvstalo v souvislosti s debatami o konci používání hlučné zábavní pyrotechniky především během silvestra.

„Myslím si, že je na pořadu dne, si říct, jestli město má pořádat městský ohňostroj. Dnes existují možnosti jiné, různý videomapping nebo laserová show. Tím by se klasický ohňostroj mohl dát nahradit, z mého pohledu by to mohlo být motivací, aby obyvatelé zábavní pyrotechniku nevyužívali. Když půjdeme příkladem, tak bychom postupně mohli přesvědčit další, že petardy nejsou dobře,“ řekl Nadrchal.

Na silvestra mohou lidé v Pardubicích odpalovat petardy, zapalovat zábavní pyrotechniku. Lidem, kteří je odpalují, hrozí zranění. Hluk vadí obyvatelům, ohrožuje domácí i divoce žijící zvířata. Po nočních oslavách se pak v ulicích povalují zbytky rachejtlí. Plošný zákaz zábavní pyrotechniky by ale podle Nadrchala nepomohl.

„Je to komplikovaná otázka, osobně bych byl rád, aby se to celoplošně ve městě zakázalo. Jenže celoplošný zákaz je prakticky nevymahatelný, když městská policie někoho nechytí ve chvíli, kdy petardu zapálí, nemá možnost člověka perzekvovat. Když si někdo dělá doma ohňostroj, než tam strážníci dojedou, je po všem a nemají co řešit,“ řekl Nadrchal.

Plošný zákaz prodeje petard na území města magistrát zavést nemůže, jednalo by se o diskriminaci podnikatelů, dodal Nadrchal. Město teď připravuje novou vyhlášku o veřejném pořádku, po řadě novel ji nechá právním oddělením vyhotovit znovu. Konzultovat ji bude s městskými obvody a městskou policií, pro kterou je vyhláška důležitý pracovní podklad.

Reklama

Doporučované