Hlavní obsah

Pardubice otevřou k prohlídkám civilní kryt obrany na Dubině

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubice několikrát ročně otevřou k prohlídkám veřejnosti stálý kryt civilní obrany. Poskytne návštěvníkům informace o možných rizicích na území města i o tom, jak je možné se před nimi chránit.

Článek

V Pardubicích jsou chemičky i lokality, kde za druhé světové války padaly bomby. První prohlídky se uskuteční 25. a 26. října. Novinářům to dnes řekl vedoucí oddělení krizového řízení Jiří Kyncl.

Kyncla k nápadu zpřístupňovat kryt inspirovaly e-mailové dotazy lidí, ptali se, jak se chovat při krizových situacích. Byť mají všechny informace na městském webu, číst je buď nechtějí, nebo k nim nemají přístup. „Vyřizovali jsme už desítky mailů. Třeba se ptali, kde si mají vyzvednout balíčky záchrany. Z dotazů bylo vidět, jak jsou lidé málo informovaní. Je to alarmující, povědomost lidí je opravdu malá,“ řekl Kyncl.

Branná výchova byla na školách naposledy za minulého režimu, v 90. letech z výuky zmizela, socialistický přežitek to ale není, dodal Kyncl. „Rizika existují stále. Pardubice jsou městem chemického průmyslu, je tady velké seřazovací nádraží, je tady možný únik nebezpečných chemických látek. Pardubice jsou sice chráněné proti stoleté vodě, ale nikdo neví, jestli nebude někdy větší povodeň,“ řekl Kyncl.

Pardubice byly v roce 1944 třikrát terčem spojeneckých náletů. Někde mohou být nevybuchlé pumy. Poslední letecká bomba se našla v roce 1995, toto riziko město vyloučit nemůže. Proto existují evakuační plány, lidé se na evakuaci mohou připravit, díky expozici se dozvědí, co zabalit s sebou do zavazadla, když budou opouštět domovy.

Pardubice vybavily současnými i historickými předměty kryt, který je v ulici Erno Košťála na panelovém sídlišti. Budovaný byl proti jadernému útoku a mohl poskytnout útočiště pro 500 lidí na 72 hodin. Ve městě je kolem 150 krytů, u většiny z nich majitelé domů požádali hasiče o vyřazení krytů z evidence.

„Většina krytů v Pardubicích je v majetku soukromých osob. Je tady 47 krytů v aktivním stavu, 100 krytů je vyřazeno z evidence, ale jsou stále použitelné pro ozbrojené konflikty konvenčního charakteru, jako dnes vidíme na Ukrajině. Všechny kryty mají kapacitu asi 27.000 lidí,“ řekl Kyncl. Pardubice mají asi 90.000 obyvatel.

Lidé v krytu uvidí historické ochranné prostředky i ty moderní. Vše je doplněno textovými a fotografickými materiály. Některé předměty zapůjčilo Východočeské muzeum a Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.

„Jsou tady modely protipovodňových stěn nebo na figurínách jsou prvky individuální ochrany, profesionální i improvizované. Lidé mohou použít, co mají většinou doma, holínky, lyžařské nebo plavecké brýle, pláštěnky,“ dodal Kyncl.

Reklama

Doporučované