Hlavní obsah

Pardubice soustředí služby pro lidi se smyslovým postižením do jednoho objektu

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubice chtějí soustředit organizace pracující s lidmi se smyslovým postižením do jednoho objektu. Plánují k tomuto účelu rekonstrukci a přístavbu současného Centra sociálních služeb Bělehradská.

Článek

Centrum ponese název Smysl. Zároveň by se tím městu uvolnily některé nebytové prostory, které již potřebám organizací nevyhovují a mohly by se využít k dalším účelům.

„Projekt byl konzultován se všemi poskytovateli. Mají obrovský potenciál rozvoje svých služeb co se týče kvality a komfortu pro cílovou skupinu. Řada objektů, kde se nyní tyto služby nacházejí, nejsou bezbariérové a brání v kvalitní péči, kde je kombinace smyslového a zdravotního postižení s omezením hybnosti,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

V budově v Bělehradské ulici již několik organizací zabývajících se sociální péčí působí. Objekt v majetku města je navíc dopravně dobře dostupný a v docházkové vzdálenosti od zastávky MHD. Prostory uvolněné v budoucnu v dosavadních budovách by město mohlo využít jinak. Například zázemí v areálu školky v budově na nábřeží Závodu míru by mohlo sloužit k rozšíření mateřské školy i s ohledem na plánovanou bytovou výstavbu v této lokalitě.

Zastupitelé dnes schválili investiční záměr, na jehož základě bude pokračovat příprava projektové dokumentace. Rekonstrukce budovy Centra sociálních služeb by se dotkla nevyužívané části technického jižního křídla vzniklé po redukci předávací stanice tepla. Vznikla by přístavba v jižní části budovy, zároveň by ji bylo možné rozšířit částečnou nadstavbou nad severním a středním křídlem.

Náklady se odhadují zhruba na 60 milionů korun včetně DPH, z větší části by je měla pokrýt dotace z programu integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace na léta 2021 až 2027. Stavět by se mělo v letech 2024 a 2025.

Reklama

Doporučované