Hlavní obsah

Pardubice zahájí 19. září plošnou deratizaci kvůli přemnoženým hlodavcům

Foto: Shutterstock.com

Hlodavci. Ilustrační foto.

Reklama

Pardubická radnice v září zahájí plošnou deratizaci, ve městě jsou přemnožení hlodavci. Jejich plošné hubení dělá ve dvouletých cyklech. Zvířata se kvůli dostupné potravě drží blízko obydlí.

Článek

Odborná firma pokládá návnady na veřejných místech a v městských budovách. Celoplošná deratizace začne 19. září a během pěti týdnů pokryje území celého města. Potrvá zhruba do konce října.

„Neexistuje jednotná metodika, jak proti hlodavcům bojovat. Některá města dělají celoplošnou deratizaci jednou za čas, většinou v době, kdy se již potkani přemnožili. Nám se osvědčil způsob, kdy celoplošnou deratizaci střídá deratizace ohnisková, průběžné celoroční pokládání návnady do ohnisek s větším výskytem hlodavců,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Snižování populace hlodavců se musí pravidelně opakovat. „Boj s hlodavci v podstatě nikdy nekončí, potkani jsou velmi inteligentní a přizpůsobivá zvířata. Ale díky tomuto systému deratizace se nám v Pardubicích daří držet populaci potkanů a dalších hlodavců na přijatelné úrovni,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Odborná firma deratizuje také kanalizační síť, kontroluje dřívější ohniska výskytu hlodavců. Pracuje od okrajových částí a postupuje do středu města. Návnady pokládá i do nor a přihrne zeminou.

Výjimečně, zejména u kontejnerů, firma pro deratizaci používá plastové uzamykatelné deratizační boxy, označené výstražnou informací. Deratizaci provádí moderními, ekologicky a ekonomicky přijatelnými rodenticidy, které jsou v ČR schválené.

„Apelujeme na vlastníky jednotlivých objektů, aby se do deratizace, která právě probíhá, zapojili ve stejném termínu. Účinnost hubení potkanů a krys tak bude mnohem větší. Hlodavci se totiž často přemístí na jedem nedotčená území,“ dodal náměstek.

Potkani žijí nejen v kanálech, obytných domech, ve sklepích, ve chlévech či stájích, ale i v okolí kontejnerů na odpad, kde mají dostatek potravy. V budovách osidlují každou vhodnou škvíru, šplhají i po poměrně hladkých stěnách, jsou schopni se prokousat skrz beton, překousat slabší pletivo či kabely. Jsou přenašeči nebezpečných infekčních chorob, jako je vzteklina, tularemie, salmonela a podobně. Samice může ročně odchovat i 60 mláďat.

Reklama

Doporučované