Hlavní obsah

Pardubické Centrum Kosatec pro handicapované se rozšíří o sousední dům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubické Centrum Kosatec, které zajišťuje lidem s postižením sociální služby, osobní asistenci a zaměstnání, se bude rozšiřovat.

Článek

Česká abilympijská asociace (ČAA), která je zřizuje, získala sousední dům a chce jej přebudovat pro své potřeby. Podařilo se jí získat i evropskou dotaci na přestavbu, která má být hotová příští rok, řekl ČTK předseda spolku Jaromír Krpálek, který je sám upoután na invalidní vozík.

„Je to tři měsíce, co jsme získali další budovu, která navazuje na Kosatec, bude to Kosatec 2. Budou tam dva tréninkové byty a prodejna výrobků, které máme tady v kavárně, máme i vlastní pekárnu,“ uvedl Krpálek.

Budova centra vznikla na místě části bývalé tiskárny na rohu ulic Sladkovského a Smilova. Jsou v ní prostory pro sociální rehabilitaci, osobní asistenci, volnočasové aktivity, přípravu k práci, poradenské a konzultační středisko bezbariérovosti a chráněné dílny. Centrum provozuje kavárnu, jídelnu, potravinářskou výrobnu, několik řemeslných dílen či e-shop. Zaměstnává postižené, kteří špatně nacházejí práci, mají potíže s komunikací a potřebují se začlenit do běžného života.

„I naše neziskovka se musela začít poohlížet po vlastních příjmech a nespoléhat jen na stát. Začali jsme sociálně podnikat, děláme třeba zdravé svačinky do škol, máme tam devět bufetů,“ řekl Krpálek.

Česká abilympijská asociace existuje 25 let. Již v roce 1992 ale Krpálek s dalšími dvěma vozíčkáři založili firmu, která vyškolila handicapované lidi v práci na počítači a našla pro ně zakázky v bankovnictví a zdravotní pojišťovně. Časem se transformovala na ČAA a společnost K2P, která dál komerčně funguje jako chráněná dílna.

Asociace v současnosti zaměstnává více než 90 lidí, z nichž je 65 se zdravotním handicapem. V roce 2000 také uspořádala světovou abilympiádu, soutěžní přehlídku pracovních i volnočasových schopností a dovedností osob se zdravotním postižením. Akce se opakovala každý rok, jen v předchozích dvou letech se nekonala kvůli pandemii onemocnění covid-19. Pod názvem Abifest se uskuteční příští rok.

„Snažíme se propojovat sociální podniky a běžné firmy, což je důležité a je to lepší než charita. Dávají tak příležitost lidem s handicapem. Zatím to ale funguje jen velmi zřídka,“ uvedl Krpálek. Hodně si slibuje od připravovaného nového zákona o sociálním podnikání, který již mají okolní země, a umožnil by lepší integraci znevýhodněných osob.

Reklama

Doporučované