Hlavní obsah

Pardubický kraj chce otevřít okolí svých budov v regionu veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Postupně by se měly proměnit areály v Přelouči, Králíkách, Svitavách a České Třebové a nabídnout návštěvníkům možnost odpočinku v příjemném prostředí.

Článek

Na všechny projekty bude hejtmanství vypisovat architektonické soutěže, součástí příprav jsou i veřejná projednání s občany, uvedl v tiskové zprávě Michele Vojáček z kanceláře hejtmana.

V Přelouči Pardubický kraj vlastní a provozuje Domov u fontány pro lidi se sníženou soběstačností. V budoucnu by měl upravit přilehlý park, který by poté sloužil nejen klientům domova, ale i veřejnosti. Při nedávném veřejném projednání záměru účastníci diskutovali například o vytvoření smyslové zahrady, zadržování dešťové vody na přírodních plochách v areálu nebo vybudování sociálního zázemí a sezonní kavárny.

„Díky architektonickým soutěžím získáme více odborných pohledů a nápadů na to, kam s areály a jejich okolím možno teoreticky směřovat,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr (ODS). Podle něj mají projekty přinést také ekologické benefity.

V únoru se pracovní workshop uskuteční v Králíkách, kde se ve školní jídelně tamního středního odborného opravárenského učiliště zájemci seznámí s plánem na úpravu areálu školy. V plánu je revitalizace nynější zeleně a nevyužívaných ploch, zlepšení nakládání se srážkovou vodou či výsadba nových stromů. Hlavní snahou je areál o rozloze 70 000 metrů čtverečních více zapojit do života města a umožnit lidem jeho využívání ve volném čase.

Ve Svitavách by měli časem upravit park v areálu psychiatrie, kde by vznikla klidová zóna. Architektonické soutěže na tyto tři projekty zahájí Pardubický kraj ještě v letošním roce. „Na naše tři pilotní záměry chceme následně navázat dalšími dvěma areály, které bychom rádi do budoucna otevřeli veřejnosti. Jedná se o prostory u Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové a Gymnázia a grafické střední odborné školy Přelouč,“ uvedl Valtr. Náklady a další podrobnosti bude kraj znát v příštích měsících, na záměry chce zažádat o evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Reklama

Doporučované