Hlavní obsah

Polička zvažuje instalaci solárních panelů na školy či zimní stadion

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Polička na Svitavsku hledá, kde lze víc ušetřit náklady na energie. Odpovědí je podle analýzy, kterou si město nechalo zpracovat, rychlejší přechod na obnovitelné zdroje. Zatím je nevyužívá téměř vůbec.

Článek

Mimo památkovou zónu tak město patrně instaluje na své budovy solární panely. „Součástí připravované strategie je i hledání vhodných dotačních prostředků. Cílem města je zajistit stabilní a nízké ceny energie,“ uvedla mluvčí radnice Naděžda Šauerová.

Fotovoltaické panely by město mohlo dát na budovy s plochou střechou, které jsou mimo centrum. Jde o mateřské a základní školy nebo domov pro seniory a zimní stadion. Obecně jsou vhodné budovy s orientací na jih, kam se dá umístit zelená střecha a solární kolektory.

„Potenciál obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické elektrárny, solární panely nebo tepelná čerpadla, není ve městě téměř využit, a to jak u soukromých, tak i u veřejných budov,“ uvedli autoři analýzy.

Město má ale řadu objektů památkově chráněných, což je při instalaci solárních panelů komplikace. K projektům se vyjadřují památkáři a instalaci panelů v historických centrech schvalují pouze výjimečně.

„Národní památkový ústav v poslední době pozoruje zvýšený zájem o fotovoltaiku a solární panely. Z toho důvodu momentálně pracuje na aktualizaci metodického pokynu, osazování fotovoltaických a solárních panelů na kulturních památkách, v památkových zónách a rezervacích,“ řekla mluvčí památkového ústavu Klára Veberová.

Jisté uvolnění zvažuje u městských památkových zón, podmínky připravuje v metodické pokynu. Národní památkový ústav pouze dává odborná stanoviska, výkonnou moc mají obce s rozšířenou působností, krajské úřady a magistrát, dodala Veberová.

Reklama

Doporučované