Hlavní obsah

Přelouč kvůli nevydařenému tendru odkládá vyčištění potoka Švarcava

Foto: Pixaby.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Přelouč na Pardubicku musí kvůli nevydařenému tendru odložit vyčištění potoka Švarcava na příští rok. Výběrové řízení zahájí znovu ještě letos. Projekt předchází obnově městského parku, kudy potok protéká.

Článek

„Firma vysoutěžila cenu 20 milionů korun bez DPH a řekla nám, ať rovnou počítáme s tím, že jim nějaké miliony přidáme, že se můžou ceny zvedat. To si měli zohlednit v nabídce, a ne až potom. S tím jsme se ještě nesetkali. Mohli jsme sáhnout po druhé firmě v pořadí, ale tam byl rozdíl osm milionů korun navíc, možnosti jsme nevyužili,“ uvedla starostka Irena Burešová (ODS).

Koncem července by radnice mohla mít vybranou jinou firmu. Od státu by pak měla dostat dotaci na 85 procent nákladů. Ne všechny náklady ale poskytovatel dotace uznává.

Projekt se skládá ze dvou částí. Nejdříve mají být postaveny čtyři lávky přes potok. „To bychom chtěli udělat ještě letos. A samotnou úpravu koryta, jeho vyčištění, výstavbu protipovodňových zídek, to bychom chtěli zhotovit v příštím roce. Stavbu musíme mít hotovou včetně vyúčtování do 31. prosince příštího roku,“ řekla Burešová.

Švarcava je potok, který pramení na svahu vrchu Křemen nedaleko Přelouče. Nachází se v lese blízko obce Mokošín. Potok prochází Přeloučí, vede přes městský park a pak ústí do Labe. Až bude revitalizace potoka hotová, může radnice obnovit městský park.

„Potok je ve městě většinou zatrubněný. Kvůli špatnému stavu splaškové kanalizace se nám stává, že splašky se dostávají do potoka. VaK (Vodovody a kanalizace) Pardubice už zahájily úpravu a zkapacitnění kanalizace, aby se splašky do Švarcavy nedostávaly. To bude hotové letos,“ uvedla Burešová. „Moc by se nám líbilo, aby v potoce byla čistá voda,“ dodala.

Plocha parku, který je blízko centra a na druhé straně sousedí s fotbalovým stadionem, by se po revitalizace měla zvětšit o 50 procent. Je potřeba vysadit novou zeleň, instalovat lavičky a další mobiliář, herní prvky pro děti a sportovní plácky a postavit workoutové hřiště.

Reklama

Související témata:

Doporučované