Hlavní obsah

Průtah Litomyšlí se o víkendu kvůli stavbě nadchodu znovu uzavře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Frekventovaný průtah Litomyšlí se pro řidiče kvůli výstavbě nadchodu u polikliniky znovu uzavře. Stavbaři budou o víkendu osazovat nad silnicí I/35 ocelovou lávku.

Článek

Ocelovou lávku přepraví do města ve dvou kusech v noci na pátek, za světla pak technika začne s její instalací na pomocné věže, řekl ČTK vedoucí oddělení investic městského úřadu Pavel Kubeš.

„Silnice bude uzavřená od páteční půlnoci, celou sobotu a v neděli dopoledne. Firma ale doufá, že to zvládne za sobotu a v neděli to nebude potřeba, jen si nechává rezervu kvůli počasí,“ uvedl Kubeš.

Mostní pilíře a opěra pro osazení ocelové lávky jsou připravené. Je také hotové přístupové schodiště směrem ke Smetanovu domu stejně jako bezbariérová přístupová rampa ze směru od polikliniky. Dokončená je rovněž výtahová šachta pro montáž výtahu, jeho instalace však bude muset být z technologických důvodů dokončena až po usazení ocelové lávky na místo.

Po jejím ukotvení na pilíře a opěru a po svaření obou kusů k sobě stavbaři demontují pomocné věže, pak se zruší dopravní omezení. Silnice I/35 bude opět průjezdná ve všech čtyřech pruzích. Lávku bude dále nutné napojit na mostní závěry a připravenou elektroinstalaci, světla a výtah. Dělníky čeká také aplikace hydroizolační stěrky, montáž výpletu zábradlí a dokončení schodů do centra města.

Během montáže zastřešené lávky bude osobní automobilová doprava vedena městem po objízdných trasách, směrem od Vysokého Mýta po ulici T. G. Masaryka, na trase od Svitav přes Smetanovo náměstí. Obdobně tomu bylo v březnu při demolici starého nadchodu.

Nadchod by měla stavební firma předat městu 21. prosince. Původně měl být hotový do konce léta, vinou válečného konfliktu na Ukrajině a zdržení dodávky oceli se termín posunul o čtyři měsíce.

Bezbariérový mimoúrovňový přechod přes průtah město staví na místě starého z roku 1977, který nechalo zbourat. Odborníci konstatovali, že je ve špatném stavu, jeho oprava by stála desítky milionů korun. Nadchod bude tvořen betonem a ocelí a bude z něj vyhlídka na historické jádro Litomyšle. Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři. Výtah je primárně pro imobilní nebo rodiny s kočárky. Na noc bude zamčený, aby ho neničili vandalové. Na vybudování nového nadchodu za 45 milionů korun Litomyšl získala dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Doporučované