Hlavní obsah

ŘSD má stavební povolení na poslední úsek dálnice D35 v Pardubickém kraji

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo dopravy vydalo společné územní rozhodnutí a stavební povolení na stavbu dálnice D35 v úseku Litomyšl–Janov na Svitavsku.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může pro obchvat Litomyšle po nabytí právní moci dokončit výkup a vyvlastnění pozemků. Na úsek délky 10,4 kilometru se zpracovává dokumentace pro zadání stavby, výběrové řízení na dodavatele chtějí silničáři zahájit počátkem roku 2024, jak uvedl na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

ŘSD má vydaná stavební povolení na všech šest zbývajících úseků D35 v Pardubickém kraji o délce 59,4 kilometru. Část Janov–Opatovec se již buduje. „Během tohoto a začátkem příštího roku plánujeme zahájit realizaci staveb Ostrov – Vysoké Mýto včetně tunelu Homole, Vysoké Mýto – Džbánov a Džbánov–Litomyšl,“ uvedl Mátl.

Na všechny tyto části už byly vypsány soutěže na zhotovitele, archeologický výzkum a dokončují se výkupy pozemků. Zahájení stavby úseku Litomyšl–Janov je plánované na poslední čtvrtletí příštího roku.

Úsek Opatovec – Staré Město se má stavět společně s úsekem v Olomouckém kraji Staré Město – Mohelnice, kde bude žádost o stavební povolení podána do konce tohoto roku, stavět se budou formou PPP projektu, tedy se zapojením soukromého investora. Obě stavby by měly začít v roce 2025. PPP projekt chce ŘSD využít i u úseku Opatovec – Staré Město.

V Pardubickém kraji je v provozu více než 30 kilometrů dálnice D35. Naposledy se loni 22. prosince otevřel úsek z Časů do Ostrova na Chrudimsku, který měří 14,7 kilometru. V pátek 5. května začala stavba dalšího úseku, trasa dlouhá téměř 12 kilometrů vznikne mezi Janovem a Opatovcem na Svitavsku. Náklady dosáhnou 2,54 miliardy korun, na dokončení má stavební firma dva a půl roku.

Cílem je dokončit dálnici D35 v Pardubickém kraji do konce roku 2029. Dálnice má vést z Liberce přes Hradec Králové a Olomouc do Lipníka nad Bečvou. Po dokončení bude s délkou 210 kilometrů nejdelší dálnicí v Česku.

Reklama

Doporučované