Hlavní obsah

Spolek Gočárův Semín pokračuje v opravách historického pivovaru v Semíně

Foto: Spolek Gočárův Semín

Pivovar v Semíně je součástí památkově chráněného zámečku z 16. století. Do jeho záchrany se pustil spolek Gočárův Semín.

Reklama

Minulý rok spolek otevřel veřejnosti menší část prostor, kde se zachovaly některé původní předindustriální technologie, a dočasnou expozici o pamětihodnostech obce a jejích rodácích včetně známého architekta Josefa Gočára.

Článek

O prázdninách v areálu promítalo také letní kino. Postupně se připravují další zajímavosti. „Letos jsme se rozhodli dokončit historickou expozici pivovarnictví a sladovnictví a rozšířit ji o předindustriální varnu, jaká fungovala od středověku do roku 1840. Pracujeme na dokumentaci a chtěli bychom mít vše dokončené v červnu,“ uvedl předseda spolku Leoš Kvapil.

V budoucnu by se v pivovaru mělo opět vařit pivo. „Počítáme s ročním výstavem 2000 hektolitrů. Pro minipivovar a restauraci připravujeme technologie, ale provoz zahájíme až po rekonstrukci celého objektu, tak za dva až tři roky,“ řekl Kvapil.

Pivovar v Semíně je součástí památkově chráněného zámečku z 16. století. Vznikl na konci 17. století, pivo se v něm vařilo více než 200 let. Jedním ze sládků byl otec Josefa Gočára. Posledním majitelem byl Jindřich Dvořák, který neprosperující pivovar v roce 1926 zavřel. Pak objekty, jež chátraly, využíval jako sklady pardubický a chrudimský pivovar, byly v něm i byty.

Zámek s pivovarem v Semíně patří společnosti Zámecký pivovar Semín, jejímž vlastníkem je firma Danup holding. Majiteli jsou investoři v pivovarnictví. V budoucnu by kromě minipivovaru s restaurací a dalších historických expozic, například o Gočárovi v celém půdním prostoru či o národní přírodní památce Semínský přesyp, měly být v areálu také ubytovací kapacity v různých kategoriích, pivní lázně a wellness centrum.

Reklama

Související témata:

Doporučované