Hlavní obsah

Uzavírka tunelu Hřebeč na Svitavsku skončí na konci října

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Oprava tunelu Hřebeč u Moravské Třebové na Svitavsku skončí na konci října. Je na hlavní spojnici mezi Pardubickým a Olomouckým krajem.

Článek

Uzavírka začala 1. března a byla naplánovaná na osm měsíců, uvedlo pardubické hejtmanství v tiskové zprávě.

Tunel prošel kompletní rekonstrukcí. „Vyměňují se technologie, probíhají ale také stavební práce. Například nové LED osvětlení tunelu bude ekologičtější,“ řekl tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Tunel měří 355,5 metru a nachází se na silnici I/35 ve východní části Pardubického kraje. Stavebníci museli tryskami očistit tunelový tubus, sanovali trhliny, betony ostění a tunel znovu natřeli. Vznikly také odvodňovací žlaby ve východní části tunelu.

Objížďka pro všechna vozidla zatím vede v obou směrech po původní silnici III/36826 přes obec Hřebeč. Objízdná trasa je značená. Cesta je méně komfortní než průjezd tunelem, je na ní dost serpentin.

„Jsem rád, že opravy skončí před zimou, aby řidiči dále nemuseli využívat objížďku, která sice není dlouhá, ale v zimě by mohla být nepříjemná,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Oprava tunelu vyjde přibližně na 120 milionů korun a její součástí je také umístění proměnlivého dopravního značení, které bude umístěno i uvnitř tunelu. Stavba byla prvním raženým tunelem dálničního typu v České republice, práce na ní začaly v roce 1993 a skončily v roce 1997.

Obousměrný tunel má tři pruhy - dva pro stoupání, jeden pro klesání. V roce 2006 museli tunel silničáři zavřít kvůli nestabilnímu svahu. Následnou modernizaci provedli v letech 2007 až 2009. Jde o jediný silniční tunel v Pardubickém kraji.

Reklama

Doporučované