Hlavní obsah

V Pardubicích bude víc stanovišť pro elektrokoloběžky označených piktogramy

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

V Pardubicích přibudou do léta na chodnících piktogramy, které označí další stanoviště pro elektrokoloběžky. Radnice chce docílit toho, aby je lidé nechávali na správných místech.

Článek

Pětadvacet parkovacích ploch s piktogramy koloběžek je ve městě od loňského září.

Podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS) by bylo ideální, kdyby ve ulicích bylo 50 až 80 stanovišť, a to v místech, kde nebudou bránit provozu. „Když koloběžky zaberou půl chodníku a maminka s kočárkem tam nebude moci projít, tak je to špatně,“ řekl Kvaš.

V Pardubicích jsou dva provozovatelé elektrokoloběžek, společnosti Bolt a Lime jich provozují dohromady kolem čtyř stovek. Firmy teď jednají s městskými obvody o tom, kde by další odstavná místa měla být. Preferují co nejvíc stanovišť, v tom se s vedením radnice neshodnou.

„Nemusíme mít stanoviště pro elektrokoloběžky každých 100 metrů, lidé by neměli být líní si dojít kus pěšky sami. Společnosti by měly jednat také se soukromníky, kterým patří pozemky, ne všechny jsou totiž městské,“ řekl Kvaš.

Náměstek primátora by byl rád, aby elektrokoloběžky měly v budoucnu také vypnuté geolokace. Problémy při parkování koloběžky na určené místo mohou nastat, když se pevné stanoviště na chodníku liší od geolokace místa v mobilní aplikaci. Jízdu pak nejde ukončit na určeném místě.

Piktogramy nakreslí na chodníky Služby města Pardubic, provozovatelé sdílených elektrokoloběžek náklady zaplatí. Koloběžky vyvinou maximální rychlost 25 kilometrů v hodině, lze si je půjčit od 18 let. Například na třídě Míru a v dalších částech centra města je rychlost omezená na 15 kilometrů za hodinu, a v určených oblastech tak koloběžka rychleji nejede.

Reklama

Doporučované