Hlavní obsah

V Pardubickém kraji budou jezdit mikrobusy na objednávku cestujících

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Veřejnou linkovou autobusovou dopravu, kterou zajišťuje Pardubický kraj, doplní ve vybraných lokalitách mikrobusy.

Článek

„Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy, cestující si vozy mohou objednat pomocí aplikace,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Pardubický kraj na zavedení novinky pracuje s českým startupem CITYA. Nejdřív vznikne analýza dopravní situace v regionu, na kterou naváže pilotní projekt. Společnost na základě dat, dopravních modelů a simulací, dopravních preferencí lidí i aktuální poptávky vypočítá nejefektivnější trasy.

Cesta mikrobusem zpravidla trvá do 15 minut a stojí 40 korun. Po pár kliknutích v aplikaci na cestujícího do pěti až 10 minut čeká mikrobus tam, kde potřebuje. Lidem se tak například usnadní cesty k lékaři či na úřad. „Máme velice pozitivní zkušenost z Říčan, kde se ukázalo, že poptávková doprava může být dobrým doplněním klasické autobusové regionální dopravy v místech, kde standardní spoje jezdí méně vytížené nebo tam jsou nároky na přidání dalších spojů, které se ale nevyplatí jezdit velkým autobusem,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Pokud se novinka v praxi osvědčí, Pardubický kraj vypíše dotační titul a ve spolupráci s obcemi se bude podílet na hrazení poptávkové dopravy i v budoucnu. „Naším cílem je, aby se ve výsledku kdokoliv každý všední den za rozumný peníz mohl rychle a pohodlně dostat tam, kam potřebuje, a nemusel si sedat za volant,“ řekl ředitel CITYA Dominik Janík.

Reklama

Doporučované